Ieteikumi svētceļnieku drošībai dodoties uz Aglonu (28)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti atgādina, kas noteikti būtu jāievēro dodoties svētceļojumā, lai pasargātu sevi no infekcijas slimībām u.c. veselības problēmām. Latvijā ir sācies svētceļnieku laiks - tūkstošiem cilvēku dodas ceļā uz Aglonu, uz Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkiem.

Atbilstošs apģērbs. Piemērots apģērbs spēs pasargāt no ērcēm, odiem, lapsenēm, bitēm un saules apdeguma. Lai izvairītos no kukaiņu kodumiem, savlaicīgi jāpadomā par kukaiņu atbaidīšanas līdzekļiem jeb repelentiem. Pēc atpūtas ceļmalās, pļavā, upes vai meža malā, jāpārliecinās vai uz apģērba un ķermeņa nav atrodama ērce. Krēslas stundās vēlams valkāt apģērbu ar garām piedurknēm un kapuci.

Kvalitatīva pārtika. SPKC speciālisti uzsver, ka ēdienam, ko izvēlēties līdzi ņemšanai jābūt tādam, kura ilgstoša uzglabāšana nav saistīta ar temperatūras režīma ievērošanas nepieciešamību. Uzturā nedrīkst lietot pārtikas produktus, kam beidzies derīguma termiņš vai manāmas bojāšanās pazīmes. Dārzeņus un augļus nedrīkst mazgāt atklātās ūdenskrātuvēs, tāpēc tie līdzi jāņem jau nomazgāti. Sevišķi svarīgi ir nodrošināties ar kvalitatīvu dzeramo ūdeni. Nedrīkst dzert ūdeni no dabas ūdenskrātuvēm vai pamestām akām, jo ūdens var būt piesārņots ar dažādu slimību izraisītājiem.

Zarnu infekcijas slimības. Parasti cilvēki inficējas lietojot uzturā infekcijas slimību izraisītājus saturošo pārtiku, dzeramo ūdeni, kontaktējoties ar slimnieku vai piesārņotajiem vides priekšmetiem. Saslimšana ar zarnu infekcijām izpaužas kā slikta dūša, caureja, vemšana, sāpes vēderā, galvassāpes un ķermeņa temperatūras paaugstināšanās. Parādoties slimības simptomiem, pēc iespējas ātrāk jāmeklē ārsta palīdzība.

Roku higiēna. Netīras rokas var veicināt izraisītāju nokļūšanu ne tikai zarnu traktā, bet arī acīs, degunā, ausīs, brūcēs (saskrāpējumos un iegriezumos) un dzimumorgānos. Līdz ar to netīras rokas var izplatīt arī elpceļu slimības, strutainas infekcijas un citas lipīgas slimības. Rokas vislabāk mazgāt zem tekoša ūdens, bet, ja tas nav iespējams, roku mazgāšanai izmantojiet mitrās salvetes un roku dezinfekcijas želejas.

Meža dzīvnieki. SPKC speciālisti norāda, ka svētceļojuma laikā nevajadzētu tuvoties pat it kā draudzīgi noskaņotiem meža dzīvniekiem un klaiņojošiem mājdzīvniekiem. Ja savvaļas dzīvnieks neizrāda bailes no cilvēkiem, iespējams, ka dzīvnieks ir slims.

Nepareizs ir uzskats, ka ar trakumsērgu slimu dzīvnieku var pazīt pēc uzvedības un putām pie mutes. Dzīvniekiem šādi simptomi var parādīties slimības pēdējā stadijā vai vispār neparādīties. Inficēšanās ar trakumsērgu var notikt pēc dzīvnieka koduma, skrāpējuma, kā arī slima dzīvnieka siekalām nokļūstot uz bojātas ādas vai gļotādām.

Peldvietas. Peldoties ūdenskrātuvēs, it īpaši neorganizētajās peldvietās, pastāv risks inficēties ar dažādām infekcijas slimībām, jo ūdens tādās vietās var būt piesārņots ar notekūdeņiem, dzīvnieku un cilvēku izkārnījumiem. Inficēties var peldēšanas laikā nejauši norijot ar infekcijas slimību izraisītājiem piesārņotu ūdeni vai mikrobiem nokļūstot organismā caur gļotādām vai brūcēm. Peldoties nedrošās vietās, cilvēki var inficēties ar vairākām infekcijas slimībām, piemēram, leptospirozi, tularēmiju, enterovīrusu infekciju, zarnu infekcijām, A hepatītu u.c. Līdz ar to ieteicams nepeldēties ūdenskrātuvēs, kas šim mērķim nav paredzētas vai ja rodas šaubas par ūdens kvalitāti.

Sīkāka informācija par veselības saglabāšanu, uzturoties brīvā dabā pieejama «spkc.gov.lv» un «nmpd.gov.lv».

Komentāri (28)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu