Ieteikumi topošajām māmiņām ziemas periodā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Topošajām māmiņām, kuru grūtniecība norit rudens - ziemas periodā, rūpējoties par savu un gaidāmā mazuļa veselību un labsajūtu, ir vairāk uzmanības jāpievērš sezonai atbilstošai ēdienkartei un pilnvērtīgam uzturam, fiziskajām aktivitātēm, kā arī jāuzturas svaigā gaisā, uzskata klīnikas «Premium Medical» speciālisti.

Topošajām māmiņām pēc iespējas vairāk jāuzturas svaigā gaisā

Topošās māmiņas, kas mazuļus gaida gada siltajos gada mēnešos, labprāt uzturas svaigā gaisā. Arī ja grūtniecība norit gada tumšajā periodā - rudenī un ziemā, rūpīgi jāseko līdzi, cik daudz laika tiek pavadīts ārpus telpām.

«Rudens un ziema Latvijā ir arī ikgadējais vīrusu saslimšanas laiks. Nereti tieši šī iemesla dēļ grūtnieces vairās uzturēties ārpus telpām, baidoties saaukstēties un saķert kādu vīrusu. Lai arī grūtniecības laikā imunitāte ir pazemināta, šāda rīcība ir nepareiza. Tāpēc, neskatoties uz to līst ārā vai snieg - vismaz trīsdesmit minūtēs ik dienu ir jāpavada svaigā gaisā. Pastaigas saglabā organismu tonusā, kā arī bērns saņem nepieciešamo skābekļa daudzumu. Tāpat pastaigas dod nepieciešamo slodzi kājām un atrisina dažādas vēnu problēmas, kas aktuālas grūtniecēm,» skaidro Premium Medical ginekoloģe un dzemdību speciāliste Elīna Bērziņa, kura klīnikā strādā arī ar Grūtnieces Premium kartes klientēm.

Sabalansēta un pilnvērtīga ēdienkarte

Ja grūtniecība norit rudens un ziemas periodā, uzturam jāpievērš īpaša uzmanība. Sevišķi grūtniecības sākumā ir svarīgi uzņemt vismaz 400 mikrogrami folijskābes dienā. Folijskābe ir ūdenī šķīstošs vitamīns, ko satur - salāti, pētersīļi, dilles, spināti, bietes, kāposti u.c., tā nodrošina pareizu mazuļa smadzeņu attīstību. Tāpat uzturā jāiekļauj produkti, kas satur C grupas vitamīnus - dzērvenes, ābolus, kāpostus, granātābolus, apelsīnus, hurmas, kivi. Lai uzlabotu zarnu trakta darbību, grūtniecēm ēdienkarte jāpapildina ar šķiedrvielām, ko satur rudzu un graudaugu maize, pākšaugi - pupiņas, zirņi, brūnie rīsi, rieksti, dažādas sēkliņas, augļi un dārzeņi.

E.Bērziņa: «Papildus vitamīniem, ko iespējams uzņemt ar uzturu, protams, konsultējoties ar ārstu, var lietot speciāli grūtniecēm paredzētos uztura bagātinātājus, īpaši tām sievietēm, kuru uzturs ne vienmēr ir labi sabalansēts. Ņemot vērā H1N1 gripas pandēmiju pirms diviem gadiem un augsto mirstību tieši grūtnieču vidū, t.sk. arī Latvijā, pēc pasaules rekomendācijām, es iesaku rudenī apsvērt iespēju vakcinēties pret gripu. Vakcinācija ir iespējama jebkurā grūtniecības trimestrī.«

Neaizmirst par fiziskajām aktivitātēm

Lai uzlabotu pašsajūtu, ginekoloģe topošajām māmiņām iesaka nodarboties arī ar gadalaikam un veselības stāvoklim atbilstošām fiziskajām aktivitātēm - tās gan iepriekš saskaņojot ar savu ārstu. Grūtniecēm rudens periodā būs piemērota nūjošana, kas ne tikai uzlabo noskaņojumu, bet veicina veselīgu sirds un asinsrites sistēmas darbību, tāpat plašās roku kustības izkustina saspringušos plecus un sprandu. Nūjošana patērētu kaloriju ziņā līdzinās skriešanai, bet ir daudz saudzīgāka ceļiem. Savukārt ziemā nūjošanu var nomainīt ar distanču slēpošanu.

«Ja sieviete pirms grūtniecības ir bijusi aktīva, viņa var turpināt darīt to, kas sagādā prieku - citai tā ir skriešana, kādai - peldēšana. Nodarbības svaigā gaisā var papildināt ar nodarbībām telpās. Pieaugot grūtniecībai un vēderam, parasti sievietes sāk izmantot speciālo grūtnieču vingrošanu vai grūtnieču ūdens aerobiku. Tikai jāatceras pēc nodarbībām ūdenī kārtīgi izžāvēt matus. Savukārt, ja māmiņa nav radusi pie fiziskas slodzes, no aktīvas vingrošanas jāizvairās pirmās divpadsmit grūtniecības nedēļas, jo tas ir stabilizācijas laiks, kad jāievēro īpaša piesardzība. Visoptimālākais rādītājs, vai sievietei minētās nodarbības ir vēlamas ir pašas sievietes pašsajūta, fiziskām aktivitātēm grūtniecības laikā ir jāsagādā prieks,» uzsver E.Bērziņa.

Ja ziemas tumšajos mēnešos grūtniece jūtas nomākta, tad garastāvokli var uzlabot reizi divās nedēļās uz neilgu laiku pasauļojoties solārijā, bet ja līdzekļi atļauj, līdz 32.nedēļai iepriekš vienojoties ar ārstu - doties uz siltajām zemēm, iesaka E.Bērziņa.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu