Ievērojami palielinājies to jauniešu skaits, kuri izmēģinājuši marihuānu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts policija/LETA

Latvijā 2011.gadā ir pieaudzis to 15 līdz 16 gadus veco jauniešu skaits, kuri ir izmēģinājuši marihuānu, sasniedzot 24% no īpatsvara, šodien žurnālistiem sacīja Nacionālā veselības dienesta direktora pienākumu izpildītājs Māris Taube.

2007.gadā vecumā no 15 līdz 16 gadiem marihuānu bija pamēģinājuši 18% jaunieši.

Taube uzsvēra, ka «nopietnās zinātniskās monogrāfijās» ir nosauktas problēmas, ko rada marihuānas lietošana. Runa ir par to, ka ilgstošiem marihuānas lietotājiem esot novērots vienaldzības sindroms, kā arī pasliktinās sekmes mācībās.

Jautāts par to, kur internetā ir iespējams iegūt informāciju par šiem pētījumiem, viņš norādīja, ka nepieciešamības gadījumā žurnālistiem var nosūtīt attiecīgos linkus, kā arī atsaucās uz vienu pētnieku.

Informācija esot pieejama arī Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centra (ENNUC) mājaslapā, no savas puses piebilda Iekšlietu ministrijas Nozares politikas departamenta Politikas ieviešanas nodaļas vadītājs Jānis Bekmanis.

Taube skaidroja, ka Latvijā joprojām ir nepilni 19 000 problemātisko narkomānu, bet to skaits nepieaug milzīgos apjomos, un situācija nav laba, bet stabila. Samazinājies saistībā ar narkotiku lietošanu mirušo skaits - 2009.gadā tie bija 19 mirušie, bet 2010.gadā: septiņi mirušie.

Savukārt ENNUC centrālā biroja pārstāve no Lisabonas Ilze Jēkabsone, komentējot minētās Eiropas Savienības aģentūras šodien publicēto 2011.gada ziņojumu par situāciju narkomānijas problēmas jomā Eiropā, norādīja, ka narkotiku lietošanas situācija Eiropā ir stabilizējusies, bet bažas rada jaunās narkotiskās vielas.

Viņa atzīmēja, ka heroīns ir narkotika, kuras radītie veselības traucējumi ir vissmagākie. Eiropā samazinās to cilvēku skaits, kuri heroīnu injicē, bet šāda samazināšanās nav konstatēta Latvijā.

Ņemot vērā, ka narkotiskās vielas Rietumeiropā jau ir sasniegušas savu potenciālo auditoriju, kokaīna izplatības burbulis pārplīsis un ekstazī lietošana ir samazinājusies. Attiecībā uz narkotisko vielu metamfetamīnu negatīvi ir izskanējis Latvijas vārds, un mūsu valsts tiek saistīta ar metamfetamīna izcelsmi Eiropas tirgum.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu