Ieviešot eiro, mazie valūtas maiņas «kantori» varētu bankrotēt (28)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Pēc eiro ieviešanas pieredzējušās valūtas maiņas kompānijas izdzīvos, vienlaikus mazie uzņēmumi varētu bankrotēt, ekspresintervijā biznesa portālam «Nozare.lv» norāda AS «Marika» valdes priekšsēdētājs Jurijs Žuravļovs.

Viņš skaidro, ka kopumā valūtas maiņas punktu skaits samazināsies. «Pēc pieredzes, kas bijusi Igaunijā, apgrozījums maiņas punktiem samazinās par 10% līdz 20% atkarībā no tā, kurā vietā tas atrodas,» uzsver «Marika» īpašnieks.

Viņš gan uzskata, ka papildu darījumu skaits palielināsies uz aizbraukušo Latvijas iedzīvotāju rēķina. Latvijas cilvēki strādājot visā pasaulē un vedīšot uz Latviju gan Krievijas rubļus, gan ASV dolārus un zviedru kronas, līdz ar to valūtas maiņas kompānijā «daļēji samazināsies apjomi, taču ne tik būtiski».

«Varētu būt, ka pēc 1.janvāra kāda valūtas maiņas kompānija bankrotē, bet tas attieksies uz mazajiem maiņas kantoriem, jo tie jau tagad nereti strādā ar zaudējumiem. Komunālie pakalpojumi, nomas maksa, nodokļi, algas, tās ir izmaksas. Lai nopelnītu 20 latus, tādam uzņēmumam ir jānopērk 10 000 ASV dolāru un tikpat jāpārdod, jo starpība ir tikai 0,2 punkti,» uzsver eksperts.

Lielākie savukārt vai nu apvienošoties, vai vienošoties par valūtas maiņas starpību, kurai jāpaliek, lai izdzīvotu, - līdzīgi kā vienojušies cukura ražotāji. «Lai būtu kāda starpība, lai varētu peļņu saņemt un izdzīvot,» uzsver Žuravļovs.

«Marika» apgrozījums 2011.gadā bija 469 913 latu, bet peļņa 77 025 lati. Uzņēmums dibināts 1992.gadā.

Latvija eiro gatavojas ieviest 2014.gada 1.janvārī.

Komentāri (28)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu