Ieviesti jauninājumi lauksaimniecības zemes iegādes kreditēšanas programmā (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lai lauksaimniecības zemes iegādes kreditēšanas programmu padarītu lauksaimniekiem vēl pieejamāku un pielāgotu to mainīgajai tirgus situācijai, šā gada sākumā Zemkopības ministrijas izstrādātajos programmas noteikumos ir ieviestas vairākas izmaiņas, tostarp ir samazināta aizdevumu procentu likme, portālu «Apollo» informēja Lauku atbalsta fonda valdes loceklis Aivis Ābele.

Samazinātā aizdevumu likme būs 3,315% un tā būs spēkā līdz šā gada 26.jūnijam.

Turpmāk zemes iegādes aizdevuma summa varēs būt lielāka par vērtētāja noteikto iegādājamās zemes platības tirgus vērtību. Tas ļaus atsevišķos gadījumos iegādāties zemi, kuras faktiskā vērtība ir lielāka par tirgus vērtību, piemēram, ja zemes gabals atrodas starp lauksaimniekam jau piederošiem īpašumiem, un kura iegāde lauksaimniekam ir ļoti būtiska.

Lai paātrinātu aizdevuma saņemšanu, līdz trīs nedēļām ir samazināts aizdevuma izskatīšanas laiks Hipotēku bankā un līdz septiņām darba dienām «Lauku attīstības fondā». Tāpat lauksaimniekiem, kuriem īstermiņā ir pieejami brīvi līdzekļi, būs iespēja zemi iegādāties pirms lēmuma par valsts atbalsta piešķiršanu. Tas palīdzēs lauksaimniekiem operatīvi nopirkt saimniekošanai nepieciešamo zemi un izvairīties no situācijas, ka ātrāk to nopērk zemes pārpircēji. Lai iegādātos zemi pirms valsts atbalsta piešķiršanas lēmuma, klientam Hipotēku bankā jāiesniedz iesniegums.

No 2012.gada jūlija «Lauku attīstības fonds» sadarbībā ar Hipotēku banku nodrošina aizdevumu piešķiršanu lauku uzņēmējiem lauksaimniecības zemes iegādei. Programmas kopējais apjoms ir 10 miljoni latu, un aizdevumu pieteikumi tiks pieņemti līdz 2013.gada beigām. Kopš programmas ieviešanas sākuma piešķirts 61 aizdevums 2,3 miljonu latu apmērā.

Programmas ietvaros viena aizdevuma maksimālais apmērs ir 100 000 latu, aizdevuma termiņš ir līdz 20 gadiem. Aizdevuma pieteikumus pieņem un izvērtē Hipotēku banka, bet par aizdevuma piešķiršanu, pamatojoties uz bankas ieteikumu, lemj «Lauku attīstības fonds».

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu