Ignorē Jāņa Pāvila II pēdējo vēlēšanos (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Polijas grāmatplauktos trešdien nonākusi grāmata, kurā apkopotas Jāņa Pāvila II privātās piezīmes. Tās izdotas, ignorējot nelaiķa pāvesta lūgumu pēc viņa nāves piezīmes iznīcināt.

640 lappuses biezajā grāmatā «Es lielā mērā esmu Dieva rokās» iekļautas atziņas, kuras Karols Voitila pierakstījis no 1962. līdz 2003.gadam - vēl pirms nonākšanas pāvesta tronī un sava pontifikāta laikā.

Ar 1981.gada martu datētās piezīmēs viņš raksta par grēcīgo katoļu garīdzniecību. «Vai bīskapu un priesteru grēki negulstas uz Kristu kā vēl smagāks krusts nekā citu grēki,» vaicā nelaiķa pāvests, kurš aprīlī - tikai deviņus gadus pēc savas nāves - tiks kanonizēts.

Jānis Pāvils bija lūdzis savam lojālajam palīgam monsinjoram Staņislavam Dzivišam sadedzināt piezīmes pēc viņa nāves. Tomēr Dzivišs, kurš tagad ir kardināls, sacīja, ka būtu «noziegums» piezīmes iznīcināt, izraisot kritiku un šoku ar savu lēmumu ignorēt pāvesta pēdējo vēlēšanos.

«Pāvests šeit ir atstājis daļu no savas dvēseles, savas meditācijas un nodošanos, un tas šo publikāciju padara ļoti vērtīgu,» vēl pirms grāmatas izdošanas Polijā žurnālistiem sacīja Dzivišs.

«Tur ir tik vērtīgas dižā pāvesta idejas, kas ir koncentrētas uz garīgumu un cilvēcību, ka būtu grēks tās iznīcināt,» piebilda Dzivišs.

Polijas katoļu garīdznieki un laji ir pārliecināti, ka Dzivišam vajadzēja cienīt pāvesta vēlēšanos.

«Šādi tiek pārkāpta viņa pēdējā griba un testaments, un Eiropas kultūrā tie ir saistoši,» komentāros, kas publicēti internetā, norādīja tēvs Tadeušs Isakovičs-Zalevskis.

«Kauns kardinālam Dzivišam par pāvesta personīgo piezīmju publicēšanu pret viņa gribu,» trešdien tviterī ierakstījusi Brīenna Hova.

Dzivišs teju 40 gadus bija Voitilas vecākais palīgs. Vispirms laikā, kad viņš bija Krakovas kardināls, un tad arī Vatikānā, kad viņš 1978.gadā tika ievēlēts par pirmo poļu pāvestu.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu