«Iļģi» izdziedājuši veltījumu latviešu pirts rituālam- «Tur Saulīte pērties gāja»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Izdevniecības «Upe tuviem un tāliem» paspārnē, sadarbībā ar «Pirts Skolu» un «Biedrību Saulei», klajā laists mūziķu jaunākais veikums – CD «Tur Saulīte pērties gāja» – veltījums latviešu pirts rituālam.

Ieraksta producente Ilga Reizniece darbu raksturo tā: «Pirts latviešiem nav vienkārši vieta, kur mazgāties. Tā ir vieta, kur tikties ar pašu Dievu. Citiem vārdiem – baznīca.

Un pirtī latvietis ne tikai nomazgājas balts un tīrs, viņš arī savu dvēseli attīra un iesmaržina. Pirtsslotas nav vienkārši zari un lapas. Tās ir zāles vai pret visām slimībām, ar ko ļaudis mēdz sirgt. Prasme pirtsslotas sasiet, bet jo īpaši – pareizi darbināt, nepiemīt visiem. Tie ir lasīti ļautiņi, kuri var uguni saujā nest!

Laikam jau Latvijā labi pirtnieki (un pirtnieces!) ir tas pats, kas citviet šamaņi. Un mums, par laimi, tādu ir ne mazums! Savukārt pirms viņiem bijuši gudrie pirts būvnieki, stiprie krāsniņu mūrnieki, vectēvi un vecmātes...

Paldies viņiem visiem!

Viss bijis un ir. Pietrūcis tikai tādas – skaidras un nesteidzīgas, tantriskas, mantriskas, tomēr vispirms jau – latviskas mūzikas, kas jūs spirdzinātu un atveldzētu, iedvesmotu pirms pēriena vai atgrieztu atpakaļ pēc lidojuma..., bet galvenais – paildzinātu to laimes sajūtu, ko gūstam īsteni latviskā pirts rituālā.

Te nu tā ir. Latviska Pirtsmūzika. 

Bet, ja Jums šobrīd nav pieejama latviešu pirtiņa, nekreņķējieties! Paklausieties šo mūziku un būsiet tikpat kā pirtī pērušies.

Lai jums palīdz!
Apaļš kā pūpols! Vesels kā pūpols!
Paldies, paldies!»

«Iļģi» arī šoreiz nemainīgā sastāvā – Ilga Reizniece, Māris Muktupāvels, Gatis Gaujenieks, Egons Kronbergs un Mārtiņš Linde. Vienā dziesmā dzirdama arī Irīnas Mihailovskas balss.

Ieraksts no 8. decembra nopērkams Latvijas mūzikas ierakstu un grāmatu tirdzniecības vietās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu