Imanta Ziedoņa epifānijas varēs apgūt ar mācību spēles palīdzību

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dzejnieka Imanta Ziedoņa fonds «Viegli», īstenojot Ziedoņa digitālā muzeja ideju, radījis mācību datorspēli «Epifāniju līkloči», kas skolēniem palīdzēs apgūt dzejnieka rakstītās epifānijas.

Ziedoņa digitālā muzeja idejas autors Andris Čeksters uzskata, ka spēle «Epifāniju līkloči» ir ne tikai veids, kā skolēni labāk varēs iepazīt un izprast Ziedoņa epifānijas, bet arī iespēja virtuālā veidā iepazīt dzejnieka vasaras māju «Dzirnakmeņi», kas atrodas Murjāņos.

«Spēle ir jauns alternatīvs veids, kā apgūt mācību materiālu. Šoreiz mācību materiāls ir pārnests uz tādu formātu, kādu jaunieši bieži izmanto savā ikdienā, proti, radīta jauna interaktīva datorspēle. Spēlei ir desmit līmeņi, un katrā no tiem skan viena Ziedoņa paša lasīta epifānija. Lai tiktu tālāk, spēles dalībniekam ir jānoklausās visa epifānija un jāizprot tajā paustais, lai varētu veikt tālākās darbības,» stāstīja Čeksters.

Pēc viņa teiktā, spēle ir salīdzinoši vienkārša, taču gadījumos, kad spēles dalībnieks nevarēs izdomāt pareizo atbildi, viņš varēs izmantot papildiespējas. Spēle noslēdzas ar to, ka pašam spēles dalībniekam jāuzraksta sava epifānija, kuru uzreiz varēs nosūtīt arī savam skolotājam.

Neskatoties uz to, ka spēle «Epifāniju līkloči» radīta, lai skolēnus ieinteresētu par Ziedoņu epifānijām un radītu viņiem interesantāku mācību apgūšanas veidu, spēli izmantot varēs arī jebkurš cita vecuma interesents. «Ņemot vērā to, ka Ziedoņa epifānijās tomēr ir liela filozofija, spēle būs interesenta arī spēlētājiem vecumā no 20 līdz 40 gadiem, jo ne jau vienmēr 8.klases skolēni izprot patieso epifāniju jēgu,» pauda Ziedoņa digitālā muzeja idejas autors.

«Epifāniju līkloči» ir iespēja arī virtuāli iepazīt namu, kura projektu radījis pats dzejnieks un 70.gadu sākumā uzcēlis meistars Otto Bērziņš. Spēles gaitā ikviens tās dalībnieks noklausās Ziedoņa lasītas epifānijas, kuru fonā skan Raimonda Tigula radīta mūzika un, lai iegūtu punktus un tiktu nākamajā līmenī, cenšas izprast to tekstus un būtību. Pateicoties interaktivitātei, šāds formāts būs pievilcīgs, saprotams un noderīgs skolu jauniešiem.

Datorspēles izstrāde sākta jau pirms kāda laika, un tās veidošanā piedalījušās gan literatūras skolotājas Aija Melle un Vija Sondore, gan nu jau studentes Ieva Melle un Dita Stalovska. Spēles testēšanā tika iesaistīti ap 40 skolēniem.

Čeksters akcentēja, ka spēle izstrādāta, pateicoties saņemtajiem ziedojumiem. Nākamā iecere ir radīt spēli Ziedoņa dzejas krājumam «Motocikls». Spēle «Epifāniju līkloči» ir Ziedoņa virtuālās mājas jeb digitālā muzeja pirmā kārta. Ziedoņa digitālais muzejs taps par jauna formāta muzeju, kas ar vizuālu, audio, video materiālu un spēles elementu palīdzību ļaus iepazīties ar dzejnieka daiļradi, domāšanas veidu un laikabiedriem. Digitālā muzeja vizuālais un saturiskais pamats jau šobrīd ir «Dzirnakmeņu» māju komplekss Murjāņos, un iespējams, ka darbošanās digitālajā muzejā cilvēkos rosinās vēlmi apmeklēt muzeju arī reālajā dzīvē.

Fonda «Viegli» valdes priekšsēdētāja Ināra Kehre stāstīja, ka jau divas vasaras pēc kārtas mājā «Dzirnakmeņi» notiek radošais darbs, lai taptu jaundarbi. Fonds iecerējis nākotnē «Dzirnakmeņus» radīt par starptautiski atzītu radošuma centru.

«Mēs ceram, ka spēle atradīs savu vietu skolu programmās un mājas darbos, kā arī ieinteresēs jauniešus mācīties Ziedoni. Šis ir drosmīgs solis piedāvāt datorspēli literatūras stundā, taču ticam, ka arī skolotāji šādi paies pāris soļus tuvāk saviem skolēniem, kuriem datorspēles bieži vien ir ikdiena. Datorspēles pieeja mainīs veidu, kā skolēni apgūst mācību vielu, padarot šo procesu interesantāku, aizraujošāku un efektīvāku,» ir pārliecināta Kehre.

Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas latviešu valodas un literatūras skolotāja Daiga Šēfere akcentēja, ka fonds «Viegli» ar jauno mācību spēli ir atradis veidu, kā runāt ar jauniešiem. Spēle ar skolēniem jau ir izmēģināta, un tās laikā noskaidrots, ka tiem skolēniem, kuri ikdienā pavada laiku pie datora, spēlējot datorspēles, «Epifāniju līkloči» iet raitāk.

Mūziķis un komponists Raimonds Tiguls aģentūrai LETA minēja, ka pats viņš ar Ziedoņa epifānijām, ja neskaita skolas gadus, saskārās aptuveni pirms septiņiem gadiem, kad viņa rokās nonāca audioieraksts ar Ziedoņa lasītu epifāniju, kurai viņš savā studijā piemeklēja skaņdarbu.

«Pats biju pārsteigts par to, cik labi mans skaņdarbs saskanēja kopā ar lasīto epifāniju. Ideāli saskanēja ierunātie akcenti ar muzikālajiem akcentiem. Tad arī sāku strādāt, radot Ziedoņa epifānijām katrai pa skaņdarbam, līdz 2008.gadā tika izdota audiogrāmata «Epifānijas» ar vairāk nekā desmit epifānijām un tām veltītiem skaņdarbiem.»

Spēle «Epifāniju līkloči» atrodama fonda «Viegli» mājaslapā «www.fondsviegli.lv».

Ziedoņa fonds «Viegli» tika nodibināts 2010.gada pavasarī, lai veicinātu un atbalstītu jaunradi Latvijā. Fonda uzdevumi ir Ziedoņa radošā muzeja «Dzirnakmeņi» veidošana Murjāņos, digitālā muzeja veidošana un citas aktivitātes, kas veicina jaunrades attīstīšanos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu