Imantam Kalniņam - dzimšanas diena

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

26. maijā Imantam Kalniņam dzimšanas diena! Domājot par dāvanu - vai «sīki zelta gredzentiņi, zili stikla pulkstentiņi» būs īstie? «Kas balto logu vaļā vērs?» Izdevniecība Upe tuviem un tāliem šodien vaļā ver atjaunotu 1977.gadā tapušu ierakstu CD formātā - oratoriju «Rīta cēliens».

Padomju laiks sevī nes izcilus latviešu mākslas paraugus. Oratorija Rīta cēliens pieskaitāma pie tādiem. Imanta Kalniņa Darbs dzimis pirms 34 gadiem. Un šodien tas atkal kļuvis aktuāls.

Kas vieno mūsu domas toreiz un tagad? Acīmredzot tās ir ilgas pēc ideāliem, pēc dzimtenes mīlestības sajūtas.

Domājot par darba vizuālo noformējumu, izvēle apstājās pie Edgara Iltnera meistardarba Dzintara meklētāji, jo tas idejiski savijas ar mūzikas emocionālo kulmināciju. Liriskajā darbā izdevies uzgleznot gandrīz neiespējamo - ticību ideāliem, bez kuriem neviens sākums nevar pāraugt turpinājumā.

Kādu varoni šodien gaidam?. Kādam viņam jābūt? Vai drosminiekam baltā zirgā? Varbūr sākumam pietiks ja viņš būs «tikai godīgs»?

Ierakstā dzirdams Radio un televīzijas simfoniskais orķestris un Valsts Akadēmiskais koris diriģenta Aleksandra Viļumaņa vadībā, kā arī solisti - Laima Andersone-Silāre (mecosoprāns), Kārlis Zariņš (tenors) un Kārlis Miesnieks (bass).

Andreja Upīša dzeju un prozu sakārtojis Pēteris Pētersons, teicēju lomās - Dina Kuple un Kārlis Sebris.

Un vēl kāda ilgošanās! Pēc izstāžu zāles, kurā iekārtota patstāvīga latviešu padomju mākslas darbu ekspozīcija! Pašlaik šī laika mākslas virsotnes redzam vien īslaicīgās tematiskās izstādēs vai pastkartes lieluma reprodukcijās. Šie darbi pelnījuši daudz vairāk uzmanības. Un mēs, skatītāji un klausītāji, arī…

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu