Injekcija pret svīšanu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Aptaujas dati rāda, ka 55% cilvēku savstarpējās attiecībās traucē svīšana, bet 72% atzinuši, ka tā grauj pašapziņu un mazina pārliecību par sevi, savukārt 58% respondentu minējuši, ka tā ietekmē arī viņu profesionālo darbību*. Ārsti norāda, ka pastiprināta svīšana jeb padušu hiperhidroze raksturīga cilvēkiem vecumā no 25 līdz 64 gadiem. To ietekmē fizioloģiskās īpatnības vai saasina stresa situācijas, portālu «Apollo» informēja Elīna Dreimane, sabiedrisko attiecību konsultante.

Sākoties vasaras sezonai, šī problēma sagādā raizes aizvien vairāk cilvēkiem. Plastikas ķirurģe Evija Rodke stāsta, ka pastiprināta svīšana ir saistīta ar veģetatīvo distoniju, kas nav atkarīga no cilvēka vai viņa gribas. «Cilvēka padusē atrodas miljoniem sviedru dziedzeru, bet ap katru no tiem ir savs muskulis, kas izspiež no tiem sviedru lāses. Visbiežāk pastiprināta svīšana notiek stresa vai līdzīga psiholoģiska diskomforta laikā, citreiz pat pilnīgi bez iemesla,» skaidro E.Rodke.

Ārste skaidro, ka mūsdienās cilvēkam nav jāpakļauj ne sevi, ne līdzcilvēkus diskomfortam, un pie pastiprinātas padušu hiperhidrozes, kuras novēršanai nepietiek ar veikalos nopērkamajiem, kosmētikas līdzekļiem, visā pasaulē tiek plaši izmantotas botulīna injekcijas pret svīšanu.

«Pirmkārt, jāņem vērā, ka pastiprināta svīšana rada problēmas ne tikai pašam cilvēkam, bet arī apkārtējiem. Tā ir delikāta lieta, par kuru visbiežāk skaļi nerunā, tomēr mēs nevaram izlikties, ka šāda problēma neeksistē! Tieši tāpēc visā pasaulē šobrīd pieaug botulīna injekciju popularitāte, kas novērš tieši svīšanas pārmērību uz ilgāku laika periodu. Pēc injekcijas sviedri turpina normas robežās iztvaikot, ne pilienveidā izlīt caur ādu, neradot nekādu diskomfortu, bet gan sausu padušu sajūtu. Vienlaikus gribu uzsvērt, ka, izvēloties un veicot šādu manipulāciju, jāuzticas tikai sertificētiem ārstiem, kuri strādā ar Latvijā reģistrētiem preparātiem,» stāsta E.Rodke.

Ārste arī atgādina, ka vispirms ieteicams noskaidrot, vai hiperhidroze nav saistīta ar kādu citu saslimšanu, piemēram, vairogdziedzera disfunkciju, cukura diabētu u.tml., un tikai tad lemt par botulīna injekcijas izmantošanu. Latvijā botulīna injekcijas pret svīšanu ir pieejamas kopš 2000. gada, un tās veic Latvijas vadošajās klīnikās.

*datu avots: starptautiskie dermatologu pētījumi par hiperhidrozi un to ietekmi uz indivīdiem ar hiperhidrozi

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu