Insulta pacientiem pieejama bezmaksas rehabilitācija mājās. To izmanto maz (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

No šā gada 1.februāra par valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksāta rehabilitācija mājās pacientiem pēc smadzeņu insulta. Tomēr nezināšanas dēļ, šis pakalpojums netiek plaši izmantots. Tādā veidā pacientiem zūd iespēja atgūt veselību pēc smagās slimības mājas apstākļos.

[Precizēts!]

Pēc Nacionālā veselības dienesta datiem, katru gadu Latvijā ar insultu tiek hospitalizēti 7000 cilvēku. AS «Veselības centru apvienība» galvenā ārste Anna Maruškina atzīst: «Insults ir ļoti izplatīta slimība, kas var skart ikvienu. Pēc šīs slimības ļoti būtiski ir izdarīt visu, lai pacients atgriežas normālā, sev ierastā dzīves ritmā. Tāpēc ir pārsteidz fakts, ka līdz šim rehabilitāciju mājās izmanto tikai retais. Pieļauju, ka tas saistīts ar nezināšanu, jo saņemt valsts apmaksāto pakalpojumu šajā gadījumā nav sarežģīti».

Lai pacients saņemtu valsts apmaksātu rehabilitācijas pakalpojumu mājās, jābūt ģimenes ārsta un ārsta-rehabilitologa nosūtījumam, vai nosūtījumam pēc izrakstīšanās no slimnīcas. Rehabilitācijā pēc insulta ietilpst pacienta medicīniskā aprūpe, fizioterapija, ergoterapija, runas un valodas terapija, sociālais darbs, pacienta ģimenes izglītošana un psiholoģiskā atbalsta pacientiem un tuviniekiem sniegšana.

AS «Veselības centru apvienībā», kurā ietilpst divi medicīnas centri Rīgā (Juglas medicīnas centrs un Rīgas veselības centrs «Pļavnieki») un poliklīnika «Olvi» Daugavpilī, fizioterapeiti laikā no 1.februāra līdz maijam ir bijuši tikai 360 vizītēs, sniedzot rehabilitāciju mājās nelielam skaitam slimnieku pēc insulta.

«Veselības centru apvienība» galvenā ārste Anna Maruškina uzsver, ka «atlabšana pēc pārciesta insulta var noritēt atšķirīgi. Lielākie panākumi ir pirmajos mēnešos, nedēļās. Tomēr pilnīgākai atveseļošanai, ir nepieciešams ilgāks laiks. Svarīgi ir ļoti laicīgi uzsākt terapiju, lai ātrākā laikā sasniegtu vēlamo izveseļošanos.»

Rehabilitācijas pakalpojumus veic ārstniecības personas - fizioterapeita asistents, vai ergoterapeits. Rehabilitāciju pacientam pēc pārciestā insulta iesaka uzsākt pēc iespējas ātrāk. Tās apjoms un raksturs var būt atšķirīgs un mainīgs. Rehabilitācijas procesā nevar pilnībā novērst insulta sekas, tomēr iespējams sniegt atbalstu pacientam un viņa ģimenei viņiem ierastā vidē. Lai rehabilitācijas programma būtu efektīva, to izplāno ārsts-rehabilitologs.

Uzziņai! Insults ir trešā visbiežāk sastopamā slimība, kas var izraisīt dzīvībai bīstamu stāvokli. Insults ir viens no galvenajiem invaliditātes iemesliem pasaulē. Katru gadu 6 miljoni cilvēku no insulta mirst, to piedzīvo 15 miljoni cilvēku pasaulē ik gadu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu