«Intel» prezentē «optiskas mikroshēmas» prototipu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Mikroprocesoru ražotājs «Intel» prezentējis «optiskas mikroshēmas» prototipu, kas spēj nepastarpināti pārraidīt un apstrādāt datu plūsmas līdz pat 50 gigabitiem sekundē (Gbps), raksta informācijas tehnoloģiju portāls «TheRegister».

Mikroshēma jeb «čips» darbojas ar četriem shēmā integrētiem silīcija lāzeriem, kas katrs spēj raidīt datus gaismas pulsu formātā ar ātrumu 12,5 Gbps. Ierīce tad sapludina jeb «multipleksē» šos gaismas signālus caur optisku šķiedru uz mikroshēmu-uztvērēju, kur gaismas plūsmu atkal izdala (demultipleksē) un pievada četriem gaismas receptoriem, kas to pārvērš elektroniskā datu plūsmā.

Kā raksta «TheRegister», «Intel» prototips ir radīts, lai testētu un pierādītu, ka ir iespējams ražot silīcija lāzerus, kas perspektīvā, kā izteikušies ASV kompānijas inženieri, ļautu ražot būtiski lētākas optiskas datu pārraides saiknes datu ierīču iekšienē un starp datu ierīcēm. Tas savukārt risinātu problēmu ar vara vadu datu pārraides ierobežojumiem. Šī tehnoloģija nespējot noturēt pārraides ātrumu virs desmit Gbps.

Savukārt «Intel» inženieri un pētnieki uzskata, ka viņu tehnoloģija spēs panāk ātrumu virs 200 Gbps, pat sasniedzot vienu terabitu sekundē (Tbps). Nākotnē šādas datu pārraides mikroshēmas varēs integrēt ar ļoti ātriem mikroprocesoriem visdažādākajās datu apstrādes ierīcēs, pat plaukstdatoros un mobilajos telefonos.

Nozares pazinēji norāda, ka šādas tehnoloģijas atrisinās zināmas problēmas ar ātrgaitas internetu, jo ātrumi simtos megabitu sekundē (Mpbs) vai pat «Lattelecom» teorētiski solītie desmit Gbps pa optiku līdz mājām vienkārši «noskrien» jebkuru parastu datu apstrādes ierīces uzņemšanas kapacitāti, nemaz nerunājot par serveri, kam jāapkalpo simtiem pieprasījumu caur 100 Mbps vai vēl ātrākiem pieslēgumiem.

«Intel» ir ASV kompānija, kas dibināta 1968.gadā un tiek uzskatīta par pasaules lielāko mikroprocesoru un pusvadītāju ražotāju. Tās ieņēmumi 2009.gadā bija 35,1 miljards dolāru (18,9 miljardi latu).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu