Internetā plaši izplatījusies pret darba meklētājiem vērsta krāpšanas shēma

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pēdējā laikā «Kaspersky Lab» eksperti ir konstatējuši, ka internetā plaši izplatījusies pret aktīvajiem darba meklētājiem vērsta krāpšanas shēma, portālam «Apollo» pavēstīja «Kaspersky Lab» sabiedrisko attiecību konsultante Latvijā Olga Kazaka.

Savus upurus ļaundari parasti izvēlas no tām personām, kas ir reģistrējušās darba piedāvājumu tīmekļa vietnēs. Uz šo lietotāju e-pasta adresi tiek nosūtītas vēstules ar vakances piedāvājumu. Pirmajā acu uzmetienā šādu sūtījumu saturs var šķist vilinošs cilvēkam, kas meklē darbu, taču īstenībā tas nav tik vienkārši, norāda kompānijas pārstāve.

Krāšanas shēma darbojas šādi: vispirms tiek prasīts iziet tiešsaistes pārrunas. Taču pēc atbildes uz pēdējo jautājumu solītā rezultāta vietā parādās instrukcija, kurā ar miglainu ieganstu par nepieciešamību saņemt «slepenu personiskās lapas kodu» tiek piedāvāts nosūtīt divas īsziņas uz paaugstinātas maksas numuru. Viena tāda īsziņa izmaksā aptuveni astoņus eiro, turklāt informācija par tās cenu ir «noslēpta» garā un garlaicīgā pakalpojuma lietošanas līguma tekstā, kuru parasti ļoti maz cilvēku izlasa līdz beigām.

«Diemžēl SMS krāpšana joprojām ir plaši izplatīta. Lai neiekristu blēžu slazdos, ir kritiski jāizturas pret piedāvājumiem nosūtīt īsziņu uz paaugstinātas maksas numuru. Uzbrucēji bieži vien rēķinās ar lietotāju vājībām un nezināšanu par pastāvošajām krāpšanas shēmām. Un pirms piekrišanas šādam pakalpojumam nepieciešams rūpīgi iepazīties ar lietošanas līguma tekstu un pārbaudīt īsziņas sūtīšanas izmaksas,» iesaka «Kaspersky Lab» eksperts Andrejs Kostins.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu