Irāna plāno kosmosā atkārtoti nosūtīt pērtiķi (32)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/AFP/Scanpix

Irāna tuvākā mēneša laikā plāno kosmosā atkārtoti nosūtīt pērtiķi, svētdien, atsaucoties uz Irānas Kosmosa organizācijas vadītāja vietnieku Hamidu Fazeli, vēsta Irānas plašsaziņas līdzekļi.

«Otrais dzīvnieks mēneša laikā būs gatavs nosūtīšanai kosmosā,» skaidrojis Fazeli.

Irāna šā gada janvārī paziņoja, ka tai izdevies sekmīgi kosmosā nosūtīt kapsulu ar dzīvu pērtiķi un droši nogādāt to atpakaļ uz Zemes.

Tomēr šī eksperimenta panākumi tika apšaubīti, jo pēc kapsulas nolaišanās medijiem tika parādīts cits pērtiķis.

Irāna jau 2011.gadā mēģināja nosūtīt kosmosā dzīvu pērtiķi, bet toreiz šis projekts beidzās ar neveiksmi, par kuras cēloņiem sabiedrība netika informēta.

Irāna šo projektu prezentējusi kā gatavošanos cilvēka nosūtīšanai kosmosā, ko plānots paveikt 2020.gadā.

Irāna jau 2010.gadā ar «Kavoshgar-3» raķeti nosūtīja kosmosā mazākus dzīvniekus - žurku, bruņurupučus un tārpus, bet 2009.gadā sāka ambiciozu kosmosa programmu, palaižot orbītā savu pirmo satelītu.

2011.gada martā Irānas Kosmosa aģentūra palaida kosmosā raķeti «Kavoshgar-4» ar kapsulu, kas paredzēta pērtiķa pārvadāšanai, taču toreiz tā bija tukša.

Irāna apgalvo, ka tai veiksmīgi izdevies palaist kosmosā arī trīs satelītus - satelītu «Omid» 2009.gada februārī, satelītu «Rassad» 2011.gada jūnijā un satelītu «Navid» 2012.gada februārī.

Tomēr pērnā gada maijā Irāna atcēla satelīta «Fajr» palaišanu. Arī šoreiz atcelšanas cēloņus Teherāna nepaskaidroja.

Irānas kosmosa programma satrauc Rietumus, kas bažījas, ka Teherāna, maskējoties aiz zinātniskas programmas, varētu attīstīt raķetes, kuras spējīgas nest kodolgalviņas.

Irāna to kategoriski noliedz, tāpat kā noliedz savas kodolprogrammas iespējamos militāros mērķus.

Komentāri (32)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu