Īres mājokļu tirgū pieprasījums 3-4 reizes pārsniedz piedāvājumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Līdz ar vasaras iestāšanos, ir aktvizējies privātmāju pieprasījums īrei Mārupē, Babītē, Ķīpsalā, taču šajā sektorā valda piedāvājuma vakuums. «Pieprasījums 3-4 reizes pārsniedz piedāvājumu, savukārt tirgū pārsvarā ir mājas, kas piedāvājumos reklamējas jau vairākus gadus, nav apdzīvotas un iekārtotas», informē «Arco Real Estate» īres nodaļas vadītāja Līva Jaunozola.  

Tā kā šobrīd jaunu privātmāju būvniecība praktiski ir apstājusies (izņemot gadījumus, kad īpašnieks būvē sev), prognozējam, ka arī nākamgad šis privātmāju īres sektors neattīstīsies un īres maksas kāps, jo vēl joprojām māju būvniecības izmaksas nav rentablas attiecībā pret potenciālo privātmājas īres maksu. Situāciju tirgū varētu mainīt banku atņemto privātmāju īpašumu pabeigšana, labiekārtošana un izīrēšana. Privātmāju īrnieks pārsvarā slēdz īres līgumu uz 3-5 gadiem un vēlas īrēt šo īpašumu ilgtermiņā, tas arī ir viens no iemesliem, kādēļ privātmāju piedāvājums ir tik neliels.

Īpašumu īre Jūrmalā vasaras sezonā neatšķiras no iepriekšējiem gadiem - visi interesantie un kvalitatīvie īpašumi jau ir norezervēti pagājušā gada nogalē/šī gada sākumā, vai arī īrnieks jau norezervējis un samaksājis par vairākām sezonām uz priekšu. Cenu amplitūdai nav nekāda loģiska saistība ar ekonomisko situāciju valstī.

Runājot par īres dzīvokļiem Rīgas centrā- visiem zināms, ka augustā/septembrī gaidāms ārvalstu studentu pieplūdums, kad būs pieprasīti 2-3 guļamistabu dzīvokļi Rīgas centrā un Vecrīgā. Esam novērojuši, ka jau tagad ļoti daudz studentu vēlas rezervēt dzīvokļus uz septembri, savukārt šobrīd esošo brīvo dzīvokļu saimnieki nav ieinteresēti savus dzīvokļus izīrēt tikai no septembra. «Aicinām dzīvokļu īpašniekus, kuriem esošie īres līgumi beigsies tikai septembrī-informēt savus nekustamo īpašumu aģentus par pieejamajiem dzīvokļiem no augusta/septembra, jo mums šobrīd ir daudz klientu, kurus interesētu noslēgt darījumu sākot ar septembra mēnesi», aicina L.Jaunozola. Ir novērots, ka arī studenti, kas jau dzīvo Rīgā, vēlas mainīt savas esošās dzīvesvietas uz citām, taču viņiem arī lielākoties ir īres līgumi līdz septembrim, kas ierobežo jaunu īpašumu īrēšanu. Ieteikums dzīvokļu īpašniekiem, kas šobrīd izīrē dzīvokli ārvalstu studentiem - apjautājieties saviem īrniekiem, vai septembrī viņi plāno pagarināt savus īres līgumus un, ja nē - piedāvājiet savu īpašumu uz īri jau tagad, jo ir patiesi daudz klientu, kas vēlas īret īpašumus tieši no septembra. «Šībrīža situācija ir piespiedusi «bremzes pedāli», lai īres darījumi ritētu uz priekšu, tādēļ ceram uz īpašnieku atsaucību, lai jaunajiem īrniekiem jau tagad izdotos atrast īres dzīvokļus, savukārt saimniekiem jau vasaras sākumā būtu jauns īres līgums 2012/2013.gadam», informē Jaunozola.

Ņemot vērā, ka vasarā ir aktīva tūrisma sezona, ir novērots, ka tie īpašnieki, kas tomēr piekrīt izīrēt savus īpašumus ilgtermiņā no augusta/septembra, līdz šiem mēnešiem piedāvā savu dzīvokli īstermiņa īrei. Arī tas ir risinājums, kā vasaras sezonā nopelnīt dažreiz pat dubltu īres maksu, bet no septembra mēneša nodot to ilgtermiņa īrē ārvalstu studentiem. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu