Īrijā nogalinātās latvietes ģimenes advokāts pauž vilšanos par izmeklēšanas apstāšanos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: sgua, CC licence

Īrijā nogalinātās latvietes Baibas Saulītes ģimenes advokāts Džons Henesijs paudis vilšanos par slepkavības lietas izmeklēšanas apstāšanos bez tālākas virzības, vēsta laikraksts «Fingal Independent».

Jurists laikrakstam norādīja, ka ir ārkārtīgi vīlies par lietas apstāšanos, un pauda bažas par to, ka neviens netiks saukts pie atbildības, raksta «Baltic Ireland».

«Mūsu ielās, akmens sviediena attālumā no vietas, kur lielākā daļa no mums dzīvo, Īrijas noziedznieki ir kādu nošāvuši un, šķiet, neviens to tā īsti pat nenosoda,» sacīja advokāts. «Vai Svordsas iedzīvotājiem patiešām vienalga, kas tur notiek?»

«Valsts ar vienu roku uzsāk smagu noziegumu izmeklēšanu, bet otra roka vienkārši pasaka «nē», bez jebkāda iemesla. Es zinu, ka šādam iemeslam nav likumīga pamata, un es domāju, ka ir jābūt lielākai atbildībai un analīzei par to, kāpēc izmeklēšana netiek turpināta. Valsts nevar tikt galā ar Baibas Saulītes slepkavību. Tas mani pārsteidz,» sacīja Henesijs.

Kā jau LETA ziņoja, Īrijas izmeklēšanas tiesnesis pagājušajā otrdienā savā slēdzienā pirms pieciem gadiem nogalinātās latviešu divu bērnu māmiņas Saulītes nāvi atzinis par nelikumīgu nogalināšanu, vēsta Īrijas mediji.

Vienlaikus lietas tālāka virzība ir iespējama tikai tādā gadījumā, ja izmeklētāji atrod kādus jaunus pierādījumus vai arī ja Īrijas Ģenerālprokuratūra izvirza apsūdzības kādam no aizdomās turētajiem.

Īrijas policijas izmeklētāji Saulītes lietu Ģenerālprokuratūrā nodeva jau 2008.gada vidū, tomēr apsūdzības nevienam no aizdomās turētajiem tā arī nav izvirzītas.

Ģenerālprokuratūras pārstāve Džeimsa Hamiltone laikrakstam «Irish Times» atteicās komentēt prokuratūras lēmumu necelt apsūdzības Saulītes lietā aizdomās turētajiem, piebilstot, ka šādu informāciju pēc īpaša pieprasījuma varētu sniegt tikai upura ģimenes locekļiem.

Saulītes lietu izskatīja Dublinas apgabala izmeklēšanas tiesnesis, kas izvērtēja Saulītes nāves apstākļus, vēsta Īrijas raidsabiedrība «RTE».

Izmeklēšanas tiesnesis Kierans Geretijs pēc zvērināto lēmuma atzina, ka Saulītes nāve ir nelikumīga nogalināšana.

Tiesnesis norādīja, ka Saulītes nogalināšana bija cietsirdīga un brutāla slepkavība, pēc kuras divi viņas bērni ir palikuši bez mātes mīlestības un aizsardzības.

Kā tiesā liecināja policijas detektīvs Volters O'Salivans, izmeklēšanas laikā tika savākts ievērojams daudzums informācijas, kas apliecināja, ka Saulītes nogalināšana bija plānota un pasūtīta slepkavība.

Detektīvs tiesā norādīja, ka Īrijas policijā valdīja stingra apņēmība pabeigt Saulītes slepkavības lietas izmeklēšanu.

Jau izmeklēšanas pašā sākumā bija skaidrs, ka Saulītes slepkavība bijis pasūtījuma noziegumus, ko pastrādājušas personas ar nopietniem sakariem noziedzīgajās aprindās.

Personas, kas tika turētas aizdomās par līdzdalību šajā noziegumā, tika identificētas un nopratinātas, norādīja O'Salivans.

Izmeklētāju ziņojums par Saulītes slepkavības lietu tika nosūtīts Ģenerālprokuratūrai, taču nevienam no aizdomās turētajiem apsūdzības netika izvirzītas.

O'Salivans pavēstīja, ka Ģenerālprokuratūras lēmums policijai bijis liels pārsteigums. Ģenerālprokuratūra ir vienīgā instance, kas var uzsākt tālāku tiesvedību.

Viņš piebilda, ka pašlaik slepkavības izmeklēšana ir sasniegusi punktu, kad to bez jauniem pierādījumiem nav iespējams tālāk turpināt.

Kā ziņots, Saulīte tika nošauta 2006.gada 19.novembrī pie savas mājas durvīm Īrijas pilsētā Svordsā.

Saulīte kopā ar mājokļa biedreni Mudīti Antāni ap plkst.21.30 bija izgājusi uzsmēķēt pie savas mājas durvīm. Saulītes divi dēli - piecus gadus vecais Ali Aleksandrs un trīs gadus vecais Mohameds Rami - tobrīd gulēja mājas otrajā stāvā.

Sievietēm pietuvojās kāds vīrietis, raidot uz Saulīti trīs šāvienus, kas sievietei trāpīja rokā un plecā, divām lodēm trāpot krūšu kurvī.

Kā tiesā liecināja 53 gadus vecā Antāne, viņa pamanījusi kādu vīrieti pelēkās drēbēs, kas viņām tuvojies, vēsta laikraksts «Irish Independent».

«Pirmo reizi es viņu pamanīju, kad viņš stāvēja mums priekšā. Es redzēju, ka viņam ir ierocis. Kad viņš izšāva pirmo reizi, es dzirdēju blīkšķi - man liekas, ka es dzirdēju divus šāvienus, bet es sāku kliegt, tāpēc es neesmu pārliecināta, vai bija vēl kāds [šāviens],» tiesā raudot liecināja Antāne.

Sieviete nav redzējusi uzbrucēja seju, jo bijis tumšs. Saulīte, turot roku uz krūtīm, iestreipuļoja mājā un sabruka koridorā.

Inese Grabante uzbrukuma brīdī devās ārā no mājokļa, kļūstot par apšaudes aculiecinieci. Kā tiesā liecināja Grabante, viņa bija ceļā pie savas automašīnas un pamanīja iedzeltenas ādas krāsas vīrieti, kurš devās pie mājokļa.

«Viņš dažas sekundes paskatījās uz Baibu un tad izņēma pistoli no savas labās kabatas. Viņš notēmēja tieši uz Baibu. Es dzirdēju trīs šāvienus. Baiba un Mudīte sāka kliegt, bet šis vīrietis aizskrēja tajā virzienā, no kura bija nācis,» tiesā liecināja Grabante.

Vīrietis ielēca gaidošā automašīnā un aizbēga. Viņu izmantotā melnā automašīnā «BMW 520» vēlāk netālu atrasta sadedzināta.

Kad notikuma vietā ieradās neatliekamā palīdzība un policija, Saulīte jau bija mirusi.

Tiesu medicīnas ekspertu slēdzienā secināts, ka sieviete noslāpa savās asinīs, kas no šautās brūces piepildīja viņas plaušas. Noasiņošanu paātrināja arī šautā brūce rokā.

Pēc Īrijas policijas novērtējuma, Saulīte tika nošauta pēc viņas bijušā vīra Hasana Hasana pasūtījuma.

Īrijas policija uzskata, ka Saulītes slepkavību palīdzēja organizēt vairāki noziedznieku grupējumi.

Kaut arī izmeklēšanas gaitā saistībā ar Saulītes slepkavību tika aizturēti vairāk nekā 20 cilvēki, līdz šim Saulītes slepkavības lietā nav izvirzīta neviena apsūdzība.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu