Izglītības sistēma Latvijā neatklāj jaunākās metodes valodu apguvē (9)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes foto

Pēdējo 20 gadu laikā svešvalodu macīšans metodes Latvijas skolās nav mainījušās. Angļu, vācu, krievu un citi valodu priekšmeti skolās ir balstīti uz veciem pētījumiem, kas paildzina mācību procesu un pēc apguves nemaz neļauj dzīvē komunicēt «apgūtajā» valodā. 2011. gadā Šveices svešvalodu Institūts izstrādāja jaunu metodi, kas ļauj vienkāršā līmenī svešvalodu apgūt jau 2 nedēļu laikā. Programma ir īpaši piemērota cilvēkiem vecumā no 30–60 gadiem, kad jaunas valodas apguve šķiet gandrīz neiespējama.

www.swisslanguages.com

Kāpēc nolēmi mācīties angļu valodu?

Agrāk bērni vienmēr pukstēja, ka ceļojumos neko nevaru pateikt – veikalos un kafejnīcās viņiem viss jāsarunā un vēl jātulko man. Arī datorā lielu daļu nevar saprast, jo ir kaut kādi teksti angļu valodā. Duma sajūta. Bērni jau saka, lai tak pati iemācos tos dažus teikumus. Tā arī nolēmu darīt. Sāku iet klātienes kursos, bet samulsu no tā cik tur ātri viss notiek. Neērti jutos un netiku līdzi. Zināšanas jua kaut kādas bija, bet ne tik labas, lai es dzīvē var;etu sarunāties un kaut ko saprast. Protams, labāk tā nekā vispār nezināt, bet es kaut kā atmetu toreiz ar roku tam visam.

Kā Tu iemācījies runāt angliski tik īsā laikā?

Tuvojās atvaļinājums un tā arī saņēmos. Tie, kuri gribēs arī iemācīsies ātri. Es galvenokārt koncentrējos uz tiem vārdiņiem, kuri ir programmā. Domāju, ka iemācīšos tos un tad jau pēc konteksta varēs sākt kaut ko saprast. Beigās sanāca tā, ka tos teikumus tiešām bija elementāri izdomāt kā salikt kopā, kad zināju visus vārdiņus. To teikumu veidošanu es vispār pēdējās pāris dienās iemācījos.

Vai bijii jau iepriekš mācījusies angļu valodu?

Jā, vidusskolā, bet tas bija ļoti sen. Tagad sāku domāt, ka skolās tiešām kaut kas nav kārtībā ar mācīšanas metodēm. Viss tiek tik ļoti sarežģīts. Sajūta, ka kāds spēciāli gribētu, lai tev obligāti ir tie 4 gadi jāmācās valoda un ātrāk nekā. Agrāk domāju, ka tas ir normāli - lai apgūtu svešvalodu nepieciešami vismaz 2 gadi, bet tās ir muļķības dēļ novecojušām metodēm.

Jautājām arī Ilzes meitai Ingai par valodas apguvi. Arī viņa ievēroja mammas uzlabojumus angļu valodā -

Kādas bija tavas mammas angļu valodas zināšanas pirms metodes apgūšanas?

Ļoti niecīgas. Brīžiem tas tiešām bija kaitinoši. Es pasaku vienreiz viņai frāzi angļu valodā, otreiz, trešo reizi un viņa tāpat nespēj atcerēties. Saprotu, ka nav jau padsmit gadu mammai, bet nu tas likās par traku. Arī, piemēram, par datoru – takā mazam bērnam visu jārāda priekšā. Mūžīgi zvana un prasa – kas tas, kas te jāspiež? Ceļojumos tas pats – bez manis ne uz priekšu, ne atpakaļ. Tagad beidzot varam normāli aizbraukt atpūsties visi. Nav man vairs par tulku jāstrādā.

Ko tu šobrīd domā par mammas angļu valodas zināšanām?

Ir labi. Vēl ir ko pilnveidot, bet vismaz tagad viņa pati var bez manas un brāļa palīdzības iztikt. Es vispār domāju, ka tas ir sviests, ja šajos laikos nezin angļu valodu, kaut vai primitīvā līmenī. Nav jau tā, ka tā valoda būtu kaut kas neiespējams– taču tik daudz cilvēku runā angliski. Man prieks par mammu, ka saņēmās kaut ko uzsākt. Mamma ir pierādījums tam, ka tie ir tikai sterotipi – ka valodas var apgūt tikai jauni cilvēki! Paskat, dažas dienas un jau kaut ko var sākt saprast. Es ar viņu ļoti lepojos! Varbūt nākamajā ceļojumā viņa varēs būt mūsu tulks un par visu parūpēties!

Nāc uz akciju

* Šis ir apmaksāts reklāmas raksts

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu