IZM par nelietderīgo portālu «skolas.lv» jau samaksājusi 1,1 miljonu latu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

 Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) par nelietderīgo portālu «skolas.lv» no Eiropas Savienības fondu līdzekļiem jau samaksājusi 1 107 548 latus no plānotājiem 3,2 miljoniem latu, informēja ministra padomniece komunikācijas jautājumos Inita Blačforda.

Izglītības un zinātnes ministram Robertam Ķīlim radušās bažas, ka projekta «skolas.lv» par trim miljoniem radītais produkts būs nelietojams. «Šī iemesla dēļ pašlaik tiek veikta detalizēta juridiska analīze ar mērķi iezīmēt rīcības nākotnē un aprēķināt ieguvumus un zaudējumus katrā no scenārijiem. Par kādām konkrētām izmaksām budžetam patlaban runāt ir pāragri,» norādīja Blačforda.

Jau ziņoja, ka IZM neturpinās portālu «skolas.lv» tādā veidā, kādā tas ir patlaban, jo tas ir pārāk dārgs un problemātisks no programmatūras un izmantošanas viedokļa.

Ķīlis aģentūrai LETA iepriekš stāstīja, ka «skolas.lv» tiks transformētas un tā būs vieta, kur būs publiski pieejami digitālie materiāli, kas bija paredzēti uz «skolas.lv» platformas.

Ministrs uzsvēra, ka portāls netiks transformēts, tādā formātā kā pašlaik jau darbojas privātā sektora uzņēmēji, piemēram, portāls «e-klase». «Mums nav jādublē tas, kas jau patlaban ir. Tas, kas saistās ar digitālajiem mācību materiāliem, ar padomiem skolēniem, skolotājiem, vecākiem, ar testa vides piedāvāšanu. Tas būtu leģitīmi, ka tas būtu jaunās platformas sastāvā, tas būtu depozitārijs, tā būtu diskusiju, jauninājumu piedāvāšanas vieta. Šī platformā varētu funkcionēt, līdzīgi kā «App Store», kur tiek piedāvātas dažādas aplikācijas,» iecerēs dalījās ministrs.

Kā ziņots, portāls «skolas.lv» tika atklāts 2008.gadā un tā izveidē tika ieguldīti 127 985 lati, īstenojot projektu «Latvijas vispārizglītojoši skolu informatizācija». Portāla izveidi nodrošināja AS «Datorzinību centrs».

Pērn toreizējais izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks (ZZS) atzina, ka portāla «skolas.lv» sākšana 2008.gadā varētu būt kļūda, plānojot resursu pieejamību un resursu apjomus, virzoties projektam. Lai gan skolu vidū šis projekts ir nepopulārs, tā otrajā kārtā IZM nolēma ieguldīti vēl 3,2 miljonus latu.

Pēc Broka teiktā, tie ir Eiropas Savienības fondi un tos saturiski novirzīt citam mērķim nevar. «Jautājums par «skolas.lv» ir tāds, - ja tur neiegulda papildu līdzekļus un nepabeidz konkrēto projektu, tad tiešām ir jāsāk runāt par to, vai pirmā kārta ir devusi pietiekamu efektu un cik racionāla ir bijusi pati pirmā kārta,» uzskata ministrs.

IZM ieceri ieguldīt portāla attīstībā 3,2 miljonus latu pērn apšaubīja arī vairāki informācijas tehnoloģiju nozares uzņēmēji, uzskatot summu par nesamērīgi augstu plānotajai iecerei.

Pašlaik portālā «skolas.lv» dublējas tā pati informācija, kas ir pieejama IZM un tās padotības iestāžu mājaslapās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu