Izmeklēšanas eksperimenta laikā «iekrīt» policisti-kukuļņēmēji

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš/Apollo

Turpinot pievērst īpašu uzmanību iekšējās kontroles pastiprināšanai un disciplīnas uzlabošanai Valsts policijā, Iekšējā drošības biroja (IDB) darbinieki novērsuši vairāku amatpersonu likumpārkāpumus saistībā ar kukuļu pieprasīšanu un pieņemšanu Jelgavā un Rīgā.

Valsts policijas pārstāve Sintija Virse portālu «Apollo» informēja, ka viena no aizturēšanām īstenota šorīt, kad speciālā izmeklēšanas eksperimenta laikā Valsts policijas (VP) IDB darbinieki sadarbībā ar VP Zemgales reģiona pārvaldes (ZRP) darbiniekiem aizdomās par kukuļa pieprasīšanu, lai netiktu sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols, aizturējuši divus VP ZRP Patruļdienesta rotas darbiniekus.

Abas amatpersonas aizturētas ap sešiem no rīta Jelgavā pēc tam, kad kādam autovadītājam, kura transportlīdzeklim nebija izieta tehniskā apskate, pieprasīja kukuli 40 latu apmērā.

Par šo faktu uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 320.panta 2.daļas «Par kukuļa vai tā piedāvājuma pieņemšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona pati vai ar starpnieku pirms kādas likumīgas vai nelikumīgas darbības izdarīšanas vai neizdarīšanas kukuļdevēja, kukuļa piedāvātāja vai citas personas interesēs, izmantojot savu dienesta stāvokli, neatkarīgi no tā, vai pieņemtais vai piedāvātais kukulis domāts šai valsts amatpersonai vai jebkurai citai personai», kas paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz trim gadiem vai bez tā un pēc Krimināllikuma 322.panta 1.daļas «Par starpniecību kukuļošanā, tas ir, darbībām, kas izpaužas kā kukuļa vai tā piedāvājuma nodošana no kukuļdevēja kukuļņēmējam», kas paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz simt minimālajām mēnešalgām.

VP IDB tiek turpināta izmeklēšana.

Savukārt, Rīgā aizdomās par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu personu grupā VP IDB aizturējuši divas Rīgas reģiona pārvaldes Ziemeļu iecirkņa un Bolderājas iecirkņa kriminālpolicijas amatpersonas, kā arī trīs civilpersonas par starpniecību kukuļņemšanā.

Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka aizturētie pēc iepriekšējas vienošanās imitēja policijas pārbaudi un, lai  pret personu no policijas puses netiktu vērstas sankcijas, pieprasīja kukuli 2500 latu apmērā.

Par minēto faktu uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 318.panta.2.daļas «Par dienesta stāvokļa izmantošanu mantkārīgā nolūkā»,  Krimināllikuma 320.panta 3.daļas «Kukuļņemšanu, ja tas izdarītas atkārtoti vai lielā apmērā vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja kukulis pieprasīts»un pēc Krimināllikuma 322.panta 2.daļas «Par starpniecību kukuļošanā, ja tas izdarītas atkārtoti vai ja to izdarījusi valsts amatpersona». 

Uzsāktajā kriminālprocesā turpinās pirmstiesas izmeklēšana, kā arī tiek izmeklēta aizdomās turēto personu saistība ar citu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, informēja Virse.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu