Izmešu neierobežošana pasaulei draud ar katastrofālām sekām (31)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: aaronHwarren, CC BY-ND 2.0

Siltumnīcas efektu izraisošo gāzu apmērs Zemes atmosfērā 2012.gadā sasniedza jaunu rekordu, turpinot līdz šim nepieredzēti strauju pieaugumu, kas veica klimata pārmaiņas, trešdien paziņoja Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) meteoroloģijas aģentūra.

«Koncentrācija atkal sasniedz jaunu rekordaugstu līmeni,» žurnālistiem Ženēvā paziņoja Pasaules Meteoroloģijas organizācijas (WMO) vadītājs Mišels Žarū.

WMO trešdien publicēja savu jaunāko ziņojumu par siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisiju, kas liecina, ka oglekļa dioksīda, metāna un nitrāta oksīda koncentrācijas 2012.gadā sasniegušas jaunu līmeni.

Oglekļa dioksīda, kas ir galvenais globālās sasilšanas izraisītājs, koncentrācija pērn sasniedza 393,1 miljona daļiņas, kas bija 141% no pirmsindustriālā laika - līdz 1750.gadam - līmeņa.

Metāna koncentrācija bija 1819 miljona daļiņas, kas bija 260% no pirmsindustriālā līmeņa, bet nitrāta oksīda koncentrācija sasniedza 325,1 miljona daļiņu jeb 120% no pirmsindustriālā līmeņa.

Ziņojums publicēts dienu pēc tam, kad ANO Vides programma brīdināja, ka strauji zūd iespējas ierobežot globālās temperatūras pacelšanos par diviem grādiem pēc Celsija skalas virs pirmsindustriālā līmeņa. Nākamnedēļ Varšavā gaidāmas ANO klimata sarunas par šiem jautājumiem.

ANO mērķa par divu grādu temperatūras paaugstināšanos ierobežo siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisija, ko galvenokārt rada fosilā kurināmā izmantošana enerģētikā, lauksaimniecībā un transportā.

Žarū norādīja, ka WMO novērojami liecina, ka «siltuma izplatīšanos ierobežojošās gāzes no cilvēka darbības ir izjaukušas dabisko atmosfēras līdzsvaru un ir galvenais iemesls klimata pārmaiņām».

Edinburgas Universitātes oglekļa pārvaldības eksperts Deivs Rījs norādīja, ka siltumnīcas efektu izraisošo gāzu koncentrācijas stabilizācija ir galvenais solis ceļā uz veiksmīgām sarunām par klimatu, izmešu regulējumu un oglekļa tirgu.

Eksperti brīdina, ka izmešu neierobežošana pasaulei draud ar katastrofālām sekām, piemēram, biežākām megavētrām, sugu iznīcību, ūdens trūkumu, labības iznīkšanu, zemes zaudēšanu saistībā ar jūras līmeņa celšanos, jo kūst ledāji un polārais ledus, kā arī slimību izplatību.

Kembridžas Universitātes okeānu fizikas profesors Pīters Vedhemss norādīja, ka oglekļa dioksīda efekts ir ilgstošs, jo tas vidē saglabājas pat simt gadu.

Oglekļa dioksīda koncentrācijas palielināšanās laika posmā no 2011.līdz 2012.gadam bija augstāka nekā vidējais pieaugums pēdējos desmit gadu laikā, norādīja WMO, uzsverot, ka CO2 izmešu koncentrācija pērn bīstami tuvu pieauga līdz simboliskajām 400 miljona daļiņām.

Vairākās novērojumu stacijās Arktikā šis slieksnis patiešām tika pārkāpts gada laikā, atzina ANO aģentūra, norādot, ka pasaulē šis līmenis tiks pārsniegts 2015.vai 2016.gadā.

Komentāri (31)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu