Iznācis jauns Vestarda Šimkus CD «Intervija ar Bēthovenu»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Vācijas skaņu ierakstu kompānija Ars Produktion Schumacher  laidusi klajā disku «Intervija ar Bēthovenu», kurā  pianists Vestards Šimkus atskaņo Ludviga van Bēthovena klaviersonātes un savu kompozīciju «Eiropas Savienības variācijas par Bēthovena tēmu». 

Jauno CD varēs iegādāties «Latvijas Koncertu» rīkoto koncertu norises vietās, «Latvijas Koncertu» birojā Maskavas ielā 4, kā arī veikalos «Upe», «Upe TT», «Randoms», «Lukabuka» u.c.

Maestro Pāvo Jervi, starptautiski atzīts ģeniāls Bēthovena mūzikas interprets, saka: «Šimkus ir fenomens – personība, kurai piemīt pārliecība par sevi un tehnisks spožums. Ļaudis mēdz runāt par klasiskās mūzikas laikmeta norietu, taču, kad dzirdat Šimkus spēli, varat būt droši, ka klasiskajai mūzikai klājas pavisam labi.« 

Diskā ir ierakstīta Ludviga van Bēthovena Klaviersonāte op. 2 nr. 3 (1796) un Klaviersonāte Hammerklavier op. 106 (1817/1818).

Par savu kompozīciju «Eiropas Savienības variācijas par  Bēthovena tēmu» (2005) Vestards saka: «Mana ideja bija variēt Bēthovena tēmu dažādos klasiskās mūzikas komponistu stilos, izcelt Eiropas Savienības etnisko dažādību un vienlaikus parādīt arī tās tuvākos kaimiņus.»

Vestards Šimkus par Bēthovenu un ieskaņojumu: «Manā saprašanā Ludviga van Bēthovena mūzika ir cilvēces augstākais sasniegums – un ne tikai mūzikas jomā. Viņa neparastais ģēnijs vada klausītāju no vienas pasāžas pie nākošās, ne mirkli nezaudējot uzbūves skaidrību vai pārsteiguma momentu. Un jā, viņa mūzika ir patiesi humāna un vaļsirdīga, ja to atskaņo, rūpīgi ievērojot komponista neskaitāmos norādījumus attiecībā uz skārumu, dinamiku un izteiksmi. Šajā ziņā Bēthovena mūzika ir vienkārši perfekta. Ieraksta veikšanas apstākļi bija īpaši: kādreizējā Vupertāles baznīcā ir izcila akustika, turklāt šajā telpā visu cauru gadu tiek uzturēta nemainīga gaisa temperatūra. Klavieres tur ir no labākajām, kādas jelkad gadījies spēlēt (pērn tas bija Bonnas Bēthovena pianistu konkursa oficiālais instruments). Arī sadarbība ar skaņu režisoru Manfrēdu Šūmaheru bija visnotaļ ielīksmojoša. Mūsu sadarbības noslēgumā viņš teica, ka nekad vēl neesot veicis ieskaņojumu ar tik maz «griezumiem» un «līmējumiem». Trīs dienas pamatīga darba šajā ierakstu studijā mums visiem bija kā intīma saruna ar pašu Bēthovenu.«

CD anotācijas autors Tomass Hefts: «Vestards Šimkus aptver plašu laika periodu, liekot vienkop Bēthovena trešo sonāti op. 2 un sonāti Hammerklavier op. 106. Tas ir ceļš no vētraini noskaņota jauna pianista līdz padzīvojušam, gandrīz nedzirdīgam komponistam, savienojot jaunības viesuļus ar briedumgadu pēdējām urravām. Tā mēs redzam, kurp aizveda izcila talanta jaunības pārdrošie sapņi.»

Jaunajā albumā ierakstītās kompozīcijas Vestards Šimkus atskaņos koncertos – 6. decembrī Jelgavas kultūras namā, 7. decembrī Valmieras kultūras centrā un 8. decembrī Lielajā ģildē festivāla «Eiropas Ziemassvētki» ietvaros.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu