Izplatot brīnumamuletu, pelna vairākus tūkstošus dienā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Izplatot brīnumlīdzekli pret gandrīz visām kaitēm, uzņēmīgas personas no Ukrainas pamanījušās Latvijā pelnīt vairākus tūkstošus latu dienā, šodien raksta laikraksts «Dienas Bizness».

Amulets, ko tirgo bez kases aparāta, visticamāk, izskatās pēc cilvēku mānīšanas, norādīja vairākas laikraksta aptaujātās personas.

Veselības ministrs Ivars Eglītis (TP) atzina, ka viņa nostāja par šādām darbībām ir negatīva un jau iepriekš Latvijā ir bijuši gadījumi, kad cikliski parādās dažādi cilvēki, kas apmaiņā pret naudu sola cilvēkiem palīdzēt pret dažādām kaitēm vai sola visādus uzlabojumus cilvēka izskatā.

Latvijas vadošā zāļu ražotāja AS «Grindeks» valdes priekšsēdētājs Jānis Romanovskis, aplūkojot bioaktivatoru, laikrakstam norādīja, ka veselības amulets neizskatās pēc zālēm, atzīmējot, ka šādus produktus Latvijā vajadzētu uzraudzīt daudz stingrāk. Ja zāļu tirgus tiek stipri kontrolēts, tad produktus, kas ir gandrīz zāles — dažādas piedevas, bagātinātājus vai šādas lietas —, arī vajadzētu uzraudzīt daudz būtiskāk.

Produkts ir tā dēvētais bioaktivators jeb enerģijas informācijas apmaiņas normalizētājs. Veselības amulets ir iesaiņots nelielā kārbiņā, kurā ir plastmasas aplītis, kur ir ziedei līdzīga viela. Šis aplītis, ielikts maisiņā, cilvēkam jānēsā, piesiets pie enerģētiskajiem punktiem, kas sola izveseļošanos no daudzām slimībām, pat onkoloģiskām slimībām un parkinsonisma.

Bioaktivatoru ražo uzņēmums «Džus Siti», kas, spriežot pēc reklāmas bukleta, atrodas Maskavā, bet uz iepakojuma norādīts, ka Krasnodaras novadā. Kā izplatītājs minēts kāds Ukrainas uzņēmums «Galla-Grup», taču Ukrainas biznesa portāla «rynok.biz» pārstāvim, kurš, pēc «Dienas Biznesa» lūguma, centās noskaidrot šāda uzņēmuma eksistences faktu, tādu atrast neizdevās.

Gan uz iepakojuma, gan mājaslapā atrodamas atsauces uz dažādu institūciju atļaujām šādu produktu ražot un izplatīt Ukrainā un Krievijā, taču par Latvijas tirgu ziņu nav.

Veselības statistikas un medicīnas tehnoloģiju valsts aģentūrā (VSMTVA) laikraksts noskaidroja, ka Medicīnisko ierīču reģistrā LATMED, kur tiek reģistrētas medicīnas ierīces, Ukrainas veselības amulets bioaktivators nav reģistrēts un VSMTVA nav informācijas par šādu produktu importu un lietošanu Latvijas tirgū.

VSMTVA Medicīnas ierīču departamenta direktora vietnieks Jānis Bebris laikrakstam norādīja, ka trešajās valstīs ražotu produktu importu Latvijā kontrolē muitas iestādes. «Amuleta piedāvāšana Latvijas tirgū kā līdzeklis pret visādām slimībām rada aizdomas par pacientu maldināšanu. Par nekvalitatīvu medicīnisko pakalpojumu sniegšanu pacientiem iesakām vērsties ar iesniegumu Veselības inspekcijā,» piebilda Bebris.

Bioaktivatora izplatītāji prezentācijas Rīgā rīkoja trīs dienas, iepriekš ievietojot sludinājumus preses izdevumos. Par reklāmas «seju» šajos sludinājumos izmantots aktieris Armens Džigarharjans.

19., 20. un 21. janvārī Rīgā notika četras prezentācijas dienā — divas kinoteātra «Rīga» Mazajā zālē, pa vienai kultūras un atpūtas centrā «Imanta» un Garkalnes novada Domē.

Produkta izplatītāji informēja, ka arī februārī Latvijā trīs dienas tiks tirgots bioaktivators pēc līdzīgas shēmas.

Laikraksts noskaidroja, ka persona, kas slēdz līgumus par prezentāciju rīkošanu, ir Kijevā dzīvojošā Larisa Protsenko. Viņa darbojas pārī ar kādu vīrieti, kurš vada prezentāciju.

Preparātam ir arī sava mājaslapa internetā, kur norādīts, ka Kijevas teritorijā tas ar piegādi maksā 127 grivnas, kas pēc Latvijas Bankas noteiktā kursa ir 8,67 lati. Savukārt Latvijā produktu tirgo par 30 latiem gabalā, bet kopā ar maisiņu, kurā to ievietot, tas maksā 32 latus. Pensionāriem ir trīs latu atlaide.

Aptuvena informācija no tirdzniecības vietām ļauj secināt, ka vienas dienas laikā brīnumlīdzekļa tirgotāji pārdevuši ap 150–200 iepakojumu.

«Dienas Bizness» piedalījās bioaktivatora prezentācijā un tirdzniecībā 21. janvāra pusdienlaikā, kas notika kinoteātrī «Rīga». Redzot, ka tirdzniecība noris bez kases aparāta un prezentācijas vadītāji nespēja uzrādīt licenci, ka viņiem Latvijā ir tiesības pārdot šo produktu, laikraksts izsauca Pašvaldības policiju, kas noformēja administratīvo protokolu.

Pēc laikraksta novērojumiem, uz prezentāciju bija pulcējušies gados vecāki cilvēki, kas pirka ne tikai vienu, bet pat divus un trīs veselības amuletus.

Neskatoties uz konfliktu ar policiju dienā, 21. janvāra vakarā bioaktivatora prezentācija kinoteātrī «Rīga» atkal notika netraucēti.

22. un 23. janvārī pa divām prezentācijām dienā izsludinātas Jelgavā, viesnīcā «Jelgava», kas atrodas vienā ēkā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Jelgavas nodaļu.

VID pēc laikraksta sniegtās informācijas ceturtdien veica reidu Jelgavā, iesaistot citas kontrolējošās institūcijas, apliecināja VID Zemgales reģionālās iestādes direktores vietniece Ņina Pantele. Laikraksta rīcībā esošā informācija liecina, ka personas tiks sodītas, un procesā iesaistīts Pilsonības un migrācijas lietu departaments.

Pašlaik arī Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) izvērtē iespējamos soļus, kas veicami saistībā ar minētā bioaktivatora tirdzniecību. PTAC lietvedībā ir divas lietas par novājēšanu un viena lieta par uztura bagātinātāju, kas ārstējot vēzi.

PTAC 2007. gadā pieņēmis lēmumu par Esmeraldas amuleta reklāmas maldinājumu, informēja PTAC Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Sanita Gertmane.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu