Izrādās, pēc eiro ieviešanas cenas nav pieaugušas (181)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ccarlstead, CC BY-NC-ND 2.0

Apkopotie marta trešās nedēļas cenu monitoringa rezultāti, salīdzinot tos marta otrā monitoringa datiem, liecina, ka vairākumam – 97% gadījumu preču un pakalpojumu cenu izmaiņas nav novērotas, liecina Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas Evitas Urpenas sniegtā informācija.

Jānorāda, ka jaunākā «DNB Latvijas barometra» pētījuma rezultāti tikmēr liecina, ka 87% iedzīvotāju dažus mēnešus pēc eiro ieviešanas uzskata, ka cenas precēm un pakalpojumiem ir palielinājušās.

Viņa informē, ka cenas svārstījušās ļoti nelielai preču daļai - cenu pieaugums ir novērots vienā procentā gadījumu, savukārt cenu samazinājums - divos procentos gadījumu.

Cenu svārstības atbilstoši sezonalitātei, lielākoties, novērotas, pārtikai - pārsvarā augļiem un dārzeņiem. Dārgāks trešajā nedēļā atsevišķos gadījumos kļuvis Krievijas siers, konfektes un viskijs; lētāka, savukārt atsevišķos gadījumos kļuvusi cūkgaļas karbonāde. Atsevišķos gadījumos cena pieaugusi banāniem, bet samazinājusies apelsīniem. Savukārt, dārzeņu grupā cena atsevišķos gadījumos cena samazinājusies gurķiem un tomātiem.

Cenas nav mainījušās saimniecības precēm: veļas pulverim, trauku mazgājamajam līdzeklim un cauruļu tīrāmajam līdzeklim, personīgās aprūpes precēm - zobu pastai, ziepēm, šampūnam, kā arī tabakas izstrādājumiem un presei. Atsevišķos gadījumos lētāki kļuvuši medikamenti. Marta trešajā nedēļā cenas, lielākoties, saglabājušās nemainīgas arī pakalpojumiem, tomēr divos gadījumos cena pieaugusi viesnīcu pakalpojumiem.

Savukārt degvielas cena marta trešajā nedēļā svārstījusies viena procenta ietvaros. Pasaules naftas cenas pēc novērotā kāpuma marta sākumā samazinājās un atgriezās iepriekšējā mēneša līmenī. Salīdzinot marta trešās nedēļas monitoringa periodu ar otro nedēļu, pasaules cenas nemainījās. Latvijas degvielas cenām marta trešajā nedēļā bija vērojams neliels kritums dīzeļdegvielai (vidēji par 0,75%), bet benzīna cenas palika nemainīgas, informē Urpena.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), pārbaudot cenu monitoringa datus, secinājis, ka atsevišķām precēm norādīta nekorekta cenu konvertācija (002 Griķi «Valdo» kārbiņas iepakojumā 4 paciņas 500 grami EAN: 4750133001028; 03801 Apelsīni, lielie, sveramie (ne eko apelsīni) 2.šķira Spānija 1 kilograms; 04701 Kartupeļi, sveramie 2.šķira Latvija 1 kilograms; 055 Malta kafija «Merild» 500 grami EAN: 5997100007181), tāpēc PTAC sazinājies ar attiecīgajiem komersantu un aicinājis novērst neatbilstības.

Komentāri (181)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu