Izraēla sākusi būvēt sienu uz robežas ar Ēģipti

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Izraēla pirmdien sāka būvēt sienu uz robežas ar Ēģipti. Tādējādi valsts vadība nolēmusi cīnīties ar nelegālo imigrāciju no Sinajas pussalas puses, vēsta aģentūra «NEWSru Israel».

Izraēlas aizsardzības ministrs Ehuds Baraks, komentējot sāktos būvdarbus, uzsvēra, ka runa ir par nacionālas nozīmes projektu, kura īstenošana jāpabeidz visīsākajā laikā. Kā sagaida eksperti, būvdarbi ilgs vairāk nekā divus gadus. Britu raidsabiedrība BBC precizē, ka 250 kilometrus garais norobežojums tiks aprīkots ar visu iespējamo elektroniku, sensoriem un brīdināšanas sistēmu. Pēc provizoriskiem aprēķiniem, siena Izraēlai izmaksās vairāk nekā 350 miljonus dolāru (178,8 miljonus latu), bet tās ierīkošanai būs vajadzīgi aptuveni divi gadi.

Galvenais uzsvars tiek likts uz Eilatas rajonu un Ēģiptes kontrabandistu vidū «vispopulārākajiem» robežas iecirkņiem - šajos rajonos siena tiks būvēta vispirms.Kā liecina Tieslietu ministrijas dati, 2010.gadā Izraēlā iekļuvušo nelegālo imigrantu skaits salīdzinājumā ar 2009.gadu pieaudzis par 300% - pagājušajā gadā tika reģistrēts 4 341 nelegālais imigrants, turpretim kopš šā gada sākumā Izraēlā iekļuvuši 10 858 imigranti.

Par pavadīšanu pa Sinajas tuksnesi līdz Izraēlas robežai migranti Ēģiptes beduīniem maksā pa 300 dolāru, un takse pastāvīgi palielinās. Imigrācijas policijā uzsver - ja tuvākajā laikā netiks rasts problēmas risinājums, Izraēlu drīz pārpludinās afrikāņi.

Ēģiptes varas iestāžu reakcija uz Izraēlas lēmumu būvēt sienu pagaidām nav zināma. Tomēr, kā ziņo vairāki avoti, Kairā uzskata, ka Izraēla savā teritorijā var veikt jebkurus būvdarbus. Pati Ēģipte būvē pazemes barjeras gar savu robežu ar Gazas joslu, lai nepieļautu ieroču kontrabandu caur palestīniešu slepeni izraktajiem tuneļiem.

Nesen Izraēla uzbūvēja atdalošu barjeru pie palestīniešu apmetnēm Jordānas upes rietumkrastā, skaidrojot savu rīcību ar nepieciešamību aizsargāt izraēliešus pret palestīniešu kaujinieku uzbrukumiem. 2004.gadā Starptautiskā tiesa Hāgā atzina atdalošās barjeras celtniecību Jordānas upes rietumkrastā par nelikumīgu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu