Izraēlas medijos dominē jautājums par uzbrukumu Irānai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Izraēlas medijos piektdien dominē jautājums par iespējamo uzbrukumu Irānas kodolobjektiem, atspoguļoto Izraēlas aizsardzības ministra Ehuda Baraka ceturtdien paustās bažas, ka šis jautājums kļūst arvien steidzamāks.

«[Izraēlas premjerministrs Benjamins] Netanjahu un Baraks ir apņēmušies rudenī uzbrukt Irānai,» ar trekniem burtiem pirmajā lapā vēsta laikraksts «Yediot Aharonot».

Divi no laikraksta ietekmīgākajiem žurnālistiem raksta, ka Netanjahu un Baraks, ja vien varētu, dotu pavēli uzbrukt Irānai «tuvāko rudens mēnešu laikā pirms ASV vēlēšanām».

«Ir milzīga nozīme faktam, ka šīs augsta ranga figūras - premjerministrs un aizsardzības ministrs - ir apņēmības pilni pieņemt lēmumu tūlīt,» vēsta «Yediot Aharonot».

«Ne mazāk nozīmīgi ir, ka neviena augsta ranga amatpersona - ne armijā, ne aizsardzības struktūrās, pat ne prezidents - pašreiz neatbalsta Izraēlas uzbrukumu,» norāda laikraksts.

Laikraksts «Haaret» tikmēr citējis kādu anonīmu Izraēlas amatpersonu, kas brīdina, ka pašreiz Izraēla ir vairāk apdraudēta nekā pirms 1967.gada kara.

«Zobens pie mūs rīkles tagad ir asāks nekā zobens pie mūs rīkles pirms Sešu dienu kara,» amatpersonas teikto citējis «Haaretz», norādot, ka, neskatoties uz ASV solījumiem nepieļaut kodolieročiem bruņotu Irānu, «Izraēlai ir ar atbildību sev jāpajautā, ko tagad nozīmētu rīcības trūkums».

Laikraksts «Maariv» tikmēr priekšplānā izcēlis sabiedriskās domas aptaujas rezultātus, kas liecina, ka 37% Izraēlas iedzīvotāju uzskata, ka kodolieročiem bruņota Irāna var novest pie «otra holokausta».

Netanjahu ir brīdinājis, ka masu iznīcināšanas ieroču nokļūšana Irānas ajatollu rokās var novest pie «vēl viena genocīda», un Izraēlas prezidents Šimons Peress ir izteicies, ka Irānas prezidents Mahmuds Ahmadinedžads var novest pie jauna holokausta.

Jautājumā par Irānas draudu nopietnību ASV un Izraēlas domas dalās.

Izraēla uzskata, ka gadījumā, ja Irāna iegūtu atomieročus, tas apdraudētu ebreju valsts pastāvēšanu, un atsakās izslēgt militāra uzbrukuma iespēju.

ASV prezidents Baraks Obama savukārt vēlas iegrožot Teherānas kodolambīcijas ar diplomātiskām metodēm, pēdējo mēnešu laikā ievērojami pastiprinot sankcijas pret Irānu.

Irānas kodolprogramma ir problemātisks jautājums jau gadiem ilgi.

Lai gan Irāna apgalvo, ka tās programma ir domāta tikai un vienīgi civiliem mērķiem, Rietumi uzskata, ka Teherāna tās aizsegā veic pētījumus atomieroču attīstīšanai.

Irāna pieprasa atzīt tās tiesības uz urāna bagātināšanu un atcelt tai piemērotās sankcijas.

Vairāku augsta ranga ASV drošības amatpersonu vizītes Izraēlā devušas augsni spekulācijām, ka Vašingtona mēģina atrunāt Izraēlu no uzbrukuma Irānas kodolobjektiem.

Ceturtdien Izraēlas aizsardzības ministrs intervijā paziņoja, ka pēdējie ASV izlūkdienestu ziņojumi Irānas jautājumu padara vēl steidzamāku.

Vienlaikus Baraks arī norādījis, ka lēmumam par uzbrukumu būtu nepieciešams Izraēlas valdības atbalsts.

«Publiskajā sfērā radītais tēls, ka divi vīri sēž un uzbur fantāzijas un vieni paši pieņem lēmumus, ir pilnīgas muļķības. Šādus jautājumus var izlemt tikai valdība,» uzsvēra ministrs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu