Izskatīšanai valdībā virza jaunus ierobežojumus lauksaimniecības zemes iegādei (19)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ministru kabineta komitejas sēdē pirmdien tika nolemts virzīt izskatīšanai valdībā Zemkopības ministrijas sagatavotos grozījumus likumā «Par zemes privatizāciju lauku apvidos», kas mainītu tiesības iegādāties lauksaimniecības zemi, tostarp nosakot, ka personām obligāti jāsāk zemes apsaimniekošana trīs gadu laikā no tās iegādes.

Šāds nosacījums attieksies gan uz juridiskām, gan fiziskām personām, un lauksaimniecības zemes izmantošana ražošanā būs jāapliecina rakstiski. Zemkopības ministrija skaidro, ka trīs gadu termiņš ir noteikts tādēļ, ka lauksaimniecības zeme var nebūt labā lauksaimniecības un vides stāvoklī un var būt nepieciešams veikt attiecīgas darbības zemes ielabošanai, piemēram, veikt meliorācijas darbus u.tml.

Saistībā ar jaunajiem nosacījumiem paredzēts grozīt Administratīvo pārkāpumu kodeksu, paredzot soda sankcijas, ja trīs gadu laikā zemes izmantošana lauksaimnieciskajā ražošanā nav sākta.

Juridiskajām personām saistībā ar tiesībām iegādāties lauksaimniecības zemi ir noteiktas vēl vairākas prasības, piemēram, tai ir jābūt reģistrētai Latvijā kā nodokļu maksātājam, tai ir jābūt tiesīgai saņemt tiešos maksājumus, kā arī vismaz pēdējo trīs gadu laikā ir jāgūst ieņēmumi no lauksaimnieciskās ražošanas, kas būtu vismaz viena trešdaļa no tās kopējiem saimnieciskās darbības ieņēmumiem. Juridiskai personai arī tiks prasīts nodarbināt cilvēkus, kas ir ieguvuši lauksaimniecisko vai tai pielīdzināmu izglītību.

Arī fiziskām personām zemes iegādei tiks noteiktas jaunas prasības - tai būs jābūt reģistrētai Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējai, tai būs jābūt tiesīgai saņemt tiešos maksājumus, tai būs jābūt guvušai ienākumus pēdējo trīs gadu laikā no lauksaimnieciskās ražošanas. Zemkopības ministrija arī vēlas, lai fiziska persona būtu ieguvusi lauksaimniecisko vai tai pielīdzināmu izglītību vai būtu ar pieredzi lauksaimniecībā.

Prasības attieksies uz tādiem zemes gabaliem, kuri pirkšanas brīdī pārsniedz piecu hektāru platību.

Grozījumi esot nepieciešami, lai sekmētu ilgtspējīgu lauksaimniecības zemes izmantošanu un personas ieinteresētību lauksaimnieciskajā ražošanā, skaidro Zemkopības ministrija. Patlaban spēkā esošais tiesiskais regulējums nav pilnīgs un pietiekams Latvijas lauksaimniecības zemes resursu aizsardzībai un ilgtspējīgai izmantošanai.

Likumprojekta autori norāda, ka plašsaziņas līdzekļi periodiski atspoguļo sabiedrības viedokli par lauksaimniecības zemes neapmierinošo apsaimniekošanu. Lauksaimnieku sabiedriskās organizācijas ir paudušas viedokli, ka ražojošiem lauksaimniekiem ir ierobežotas finansiālas iespējas iegūt zemi īpašumā, jo Latvijā turpina palielināties spekulatīvu zemes pirkumu īpatsvars, un tam ir negatīva ietekme uz lauksaimniecības nozari kopumā, jo lauksaimniecības zemes resursi netiek ilgtspējīgi izmantoti lauksaimnieciskiem mērķiem.

Lai likumprojekts varētu stāties spēkā, tas būs jāatbalsta valdībā un jāpieņem Saeimā.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu