Izsludina Vārda, uzvārda un tautības maiņas likumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

27. septembrī Valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Vārda, uzvārda un tautības maiņas likums, ko izstrādājuši Tieslietu ministrijas speciālisti, portālu «Apollo» informēja Laura Pakalne, Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas pārvaldes vecākā referente.

Iepriekš tika kļūdaini norādīts, ka bērnam līdz 15 gadu vecumam vārdu vai uzvārdu varēs mainīt, iesniedzot tēva vai mātes iesniegumu.

Iesniegumu par vārda, uzvārda un tautības maiņu nepilngadīgai personai līdz 15 gadu vecumam izņēmuma gadījumā varēs iesniegt tikai, ja nepilngadīgās personas māte vai tēvs ir tiesāts par tīša, smaga nozieguma izdarīšanu un ir atņemtas aizgādības tiesības un bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par vārda, uzvārda maiņas atbilstību nepilngadīgā bērna interesēm. Šajā gadījumā iesniegumu par bērna vārda, uzvārda vai tautības maiņu iesniedz bērna māte vai tēvs vai arī aizgādnis, pievienojot bāriņtiesas lēmumu, jo saskaņā ar Bāriņtiesu likumu bāriņtiesa nodrošina bērna vai citas rīcībspējīgas personas tiesību un citu tiesisko interešu aizsardzību. Šādā veidā likumprojekts veicinās nelabvēlīgu seku novēršanu bērna tālākai sociālai, garīgai un morālai labklājībai un psihiskai attīstībai, kā arī sekmēs bērna tiesību respektēšanu un individualitātes saglabāšanu.

Vēlamies arī uzsvērt, ka Vārda, uzvārda un tautības maiņas likums stāsies spēkā tikai tad, kad tas būs akceptēts Ministru kabinetā un pieņemts Saeimā, jo pēc izsludināšanas Valsts sekretāru sanāksmē notiek viedokļu saskaņošana. Savukārt līdz jaunā likuma stāšanās spēkā būs piemērojams likums «Par vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņu».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu