Izsolē pārdota Cīravas muižas pārvaldnieka māja (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Izsolē 14.februārī pārdota viena no Cīravas muižas ansambļa ēkām - muižas pārvaldnieka māja jeb valsts nekustamais īpašums «Darbinieki 1» Cīravas pagastā, Aizputes novadā.

Kā aģentūru LETA informēja bijušais īpašuma pārvaldītājs Uldis Rozentāls, izsolē šo juridiski no muižas kompleksa nodalīto ēku mēģinājis iegādāties arī Itālijas pilsonis Davide Degli Esposti, kuram kopš pagājušā gada pieder pārējais Cīravas muižas komplekss, ieskaitot Cīravas pili, tomēr izsolē uzvarējusi cita persona. Rozentāls atzina, ka var tikai minēt, ar kādu nolūku kāds cits nolēmis iegādāties sliktā stāvoklī esošo muižas pārvaldnieka māju, - viņaprāt, loģiski būtu, ja viss muižas komplekss kā nedalīts kopums atrastos vienas personas īpašumā.

Itālijā dzīvojošais Esposti Cīravas pili un citas muižas kompleksa ēkas nopircis pagājušā gada pavasarī no «Danske bank». Vairāk nekā desmit gadus, kopš Cīravas muižā vairs neatrodas Cīravas arodvidusskola, šīs telpas netiek izmantotas, un muižas ēku kompleksam jau vairākkārt mainījušies īpašnieki. Pēc Rozentāla teiktā, visnopietnākie plāni attiecībā uz muižas atjaunošanu bijuši vienam no pēdējiem īpašniekiem - nekustamo īpašumu firmai «Remarks», kas laikā, kad valstī valdīja nekustamo īpašumu bums, bija iecerējusi muižu restaurēt un ierīkot tajā viesnīcu un daudzfunkcionālu sabiedrisku centru. Tomēr valstī iestājās krīze, un ieķīlātais muižas ēku komplekss nonāca bankas īpašumā.

Rozentāla rīcībā neesot informācijas par itāļa plāniem attiecībā uz muižas kompleksu. Ēkas ir iekonservētas, un jaunais īpašnieks nodrošinājis nepieciešamākos pasākumus atbilstoši Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas prasībām - tostarp savests kārtībā caurais jumts.

Cīravas muižas pils celta 1752.gadā fon Manteifeļu dzimtai kā medību pils. 19.gadsimta 60.gados pils pārbūvēta neogotiskā stilā. Namā daļēji saglabājusies 19.gadsimta interjera apdare, tostarp eklektiski griestu gleznojumi.

No 1922. līdz 1951.gadam Cīravas pilī bija izvietota Meža skola, pēc tam - Cīravas Lauksaimniecības arodskola. Kopš šī gadsimta sākuma muižas kompleksa ēkas netiek izmantotas.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu