Izstāde un lekcijas zemeņu audzētājiem un ēdājiem (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Zemenes, kas daudzviet tiek dēvētas par ogu karalienēm to košā izskata un vērtīgo uzturvielu dēļ, pieminētas jau Senās Romas rakstos, kur īpaši tika uzsvērtas to ārstnieciskās īpašības. Sarkano ogu kultūra aizsākās sen – 14.gs. meža zemeņu stādus sāka izmantot Francijas karaliskajos dārzos, bet 18.gs. beigās radās pirmās dārza zemenes.

Mūsdienās zemeņu daudzveidība ir ļoti liela. Šķirnes ievērojami atšķiras pēc lielumiem, krāsu toņiem, garšām, formām, nogatavošanās laika, izturības pret slimībām un augu konstrukcijas. Izstādē būs apskatāmas ogas no Pūres dārzkopības izmēģinājumu stacijas, Jāņa Aldermaņa dārzniecības, Jura Švarca audzētavas Melnalkšņi ET un Alda Vīksnes dārziem. Audzētāji aicinās atcerēties Latvijā piemirstās šķirnes, novērtēt vispopulārākās un uzzināt zemeņu selekcijas jaunumus. Šogad īpaša uzmanība tiks pievērsta konsultācijām par augu aizsardzības jautājumiem un zemeņu stādīšanas jaunajām tehnoloģijām, par kurām informēs Latvijas Valsts Augļkopības institūts.

Apmeklētājiem būs iespēja degustēt, kā arī piektdien un sestdien iegādāties ogas no Pūres dārziem. Interesanti ir tas, ka zemenes ir vienīgie augļi, kuru sēklas ir redzamas no ārpuses, un gardēži, baudot vidēja izmēra ogu, pat nepamana apēstās ap 200 sēklas.

Piektdien, 28.jūnijā plkst. 14.00 konferenču zālē norisināsies Valdas Laugales no Pūres Dārzkopības pētījumu centra lekcija «Padomi zemeņu audzēšanā».

Sestdien, 29.jūnijā plkst. 12.00 konferenču zālē notiks Jūlijas Volkovas no Latvijas Augu aizsardzības pētniecības centra lekcija «Augu aizsardzības aktualitātes mūsdienīgā zemeņu stādījumā», kā arī konsultācijas izstāžu zālē no plkst. 10.00 līdz 11.30 un no plkst. 13.30 līdz 15.00. Konsultāciju laikā būs iespēja arī iepazīties ar informatīvajiem materiāliem, tai skaitā, ar augu jaunākajām slimībām fotogrāfijās.

Izstādes atklāšana notiks 28.jūnijā plkst. 12:00

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu