Izstrādā mobilo aplikāciju pret bailēm atrasties sabiedrībā un uzrunāt grupas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Pētnieki Zviedrijas Umeo un Linčepingas universitātēs sākuši attīstīt viedtelefona aplikāciju, kas palīdzēs lietotājiem pārvarēt bailes atrasties sabiedrībā un uzstāties kādas grupas priekšā, raksta avīzes «Dagens Nyheter» ziņu portāls «dn.se».

Zinātnieki konstatējuši, ka cilvēki, kurus māc bailes atrasties citu sabiedrībā sapulcēs, viesībās vai situācijās, kur jāuzrunā grupa cilvēku, parasti arī bīstas meklēt psihologa palīdzību, raksta portāls.

Pētnieku grupas vadītājs Pers Karlbrings norādījis, ka mobilais telefons cilvēkiem parasti vienmēr ir līdzi un pie tā varot arī ķerties terapijas vajadzībām, īpaši brīžos, kad lietotāju nomāc bailes pirms prezentācijas darbā vai došanās uz vietu, kur viņš varētu nonākt citu uzmanības centrā. Turklāt neviens īpaši neievēros, ja cilvēks ik pa laikam pievēršas savam viedtelefonam.

Kā raksta portāls, aplikācijas izstrādātāji patlaban meklējot testa lietotājus, kas cieš no tā sauktās sociālās fobijas un būtu ar mieru piedalīties deviņu nedēļu garā topošās aplikācijas testā.

«Dn.se» rakstā norādīts, ka jau vairākus gadus tiek veiksmīgi izmantota internetā pieejama programmatūra, kas palīdz ārstēt depresiju un citas psihiskas kaites.

Jau ziņots, ka pērn sabiedriskā aptaujā konstatēts, ka Latvijā visbiežāk izplatītās fobijas ir bailes no čūskām, bailes saslimt ar vēzi un bailes no augstuma. Sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktā aptauja arī konstatēja, ka no sociālajām fobijām Latvijā visizplatītākās ir bailes uzstāties publikas priekšā - no tā baidās ceturtdaļa respondentu, 18% aptaujāto ir bailes no atraidījuma, 15% - bailes no apkārtējās sabiedrības nosodījuma un 12% ir bailes no nepareizas uzvedības sabiedrībā. Mazāk izplatītas ir bailes zvanīt nepazīstamiem cilvēkiem, bailes, ka citi tevi vēro, un bailes no sapulcēm.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu