Izstrādāta jauna metode Zemes lieluma eksoplanētu meklēšanai

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Sipa

Astronomi izstrādājuši ārpus Saules sistēmas esošo jeb eksoplanētu, kuru izmērs ir salīdzināms ar Zemes izmēriem, jaunu meklēšanas metodi. Izmantojot jauno tehnoloģiju, zinātnieki jau spējuši atrast planētu WASP-3c, kura ietilpst pašu vieglāko no zināmajām eksoplanētām vidū.

Zinātnieku raksts ir pieņemts publicēšanai žurnālā «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society», bet īss darba apraksts lasāms portālā «space.com». Jaunā tehnoloģija ir balstīta uz tranzīta metodes, kura jau pietiekami sen tiek izmantota eksoplanētu meklēšanai.

Kad planēta šķērso savas zvaigznes disku, tā «paslēpj» no astronomiem daļu spīdekļa starojuma. Nosakot izmaiņas zvaigznes spilgtuma parametros, pētnieki var atrast eksoplanētas un aprēķināt to orbītas.

Jauna darba autori ar Jēnas universitātes 90 centimetru teleskopa un Rozena observatorijas Bulgārijā 60 centimetru teleskopa palīdzību meklēja planētas, kuras riņķo ap zvaigzni WASP-3 Liras zvaigznājā, kas atrodas 700 gaismas gadu attālumā no Saules. Ar tranzīta metodes palīdzību astronomi atrada planētu WASP-3b, kuras masa līdzinās 630 Zemes masām.

Analizējot laiku, kādā WASP-3b šķērso zvaigznes disku, zinātnieki atklāja periodiskas novirzes. Pētnieki uzskatīja, ka šīs novirzes ir saistītas vēl citas, daudz mazākas planētas esamību pie WASP-3, kuras gravitācija izraisa izmaiņas lielākā kaimiņa kustībā.

Izpētot WASP-3b tranzīta kustībā novērotos «pārkāpumus» ar datormodelēšanas palīdzību, pētījuma autori secināja, ka tos izraisa planēta, kuras masa līdzinās tikai 15 Zemes masas (tas ir aptuveni līdzīgi Urāna masai), bet apriņķošanas ap zvaigzni periods ir 3,75 dienas. Tādējādi planēta, kas nosaukta par WASP-3c, kļuvusi par vienu pašām vieglākajām zināmajām eksoplanētām.

Jaunās metodes autori apgalvo, ka ar tās palīdzību var meklēt arī vēl vieglākas planētas – ķermeņus, kura masa ir salīdzināma ar Zemes masu, un kuru novirze tranzīta laikā ir aptuveni viena minūte. Lai pamanītu šo efektu, ir pietiekami ar teleskopu, kura spoguļa diametrs ir viens metrs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu