Izvairies no vēja

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.mediarenault.com.lv

Vēja ātrumam pieaugot divas reizes, tas rada četras reizes lielāku spiedienu uz automašīnu. Pētījumi liecina, ka klajos ceļa posmos vējš tiešā vai netiešā veidā ir izšķirošais faktors vienā trešdaļā no visiem ceļu satiksmes negadījumiem.

Vēju var saukt par spēcīgu, ja tā ātrums ir sākot no 11 metriem sekundē. «Īpaši bīstamas ir vēja brāzmas. Brīdī, kad automašīnas vadītājs sajūt vēja brāzmas iedarbību uz automašīnu, viņam nekavējoties, bet maigi, jānoregulē automašīnas riteņi vēja virzienā, lai līdzsvarotu iedarbojušos spēkus,» iesaka Renault braukšanas skolas direktors. Šādas vēja brāzmas ātrums var būt pat 2,5 reizes lielāks nekā vidējais vēja ātrums attiecīgajā dienā. Vēja brāzmas visvairāk apdraud vadītājus klajos ceļa posmos, uz tiltiem, kā arī apdzīšanas manevru laikā, piemēram, apdzenot kravas automašīnu.

Jo lielāks un augstāks ir vadītāja transportlīdzeklis, jo lielāks ir laukums, uz kuru iedarbojas vēja radītais spēks, kas palielina risku, ka automašīna mainīs savu trajektoriju. Spēcīgs vējš var novirzīt automašīnu no ceļa braucamās daļas vai radīt situāciju, ka cita satiksmes dalībnieka transportlīdzeklis pēkšņi šķērso mūsu izvēlēto braukšanas trajektoriju. «Šādos laika apstākļos nepieciešama ļoti augsta koncentrēšanās spēja no autovadītāja puses. Abas rokas ir jātur uz stūres un jāizvēlas piemērots braukšanas ātrums. Jo lielāks ātrums, jo spēcīgāk vēja brāzma var izmainīt automašīnas braukšanas virzienu, pirms mēs spējam atgūt kontroli pār automašīnas vadību,» norāda Renault braukšanas skolas instruktori.

Šādos laika apstākļos ir jāuzmanās no dažādiem priekšmetiem, kas var tikt uzpūsti uz ceļa – koku zariem un pat vējā kritušiem kokiem. Instruktori brīdina: «Noteikti vajadzētu palēnināt braukšanas ātrumu un uzmanīgi apbraukt uz ceļa esošo priekšmetus, jo īpaši, ja ir iestājusies krēsla vai ir satumsis - automašīnas lukturi var radīt maldinošu priekšstatu par to, ko redzam.»

Vēl viens faktors, kas palielina risku spēcīga vēja ietekmē, ir automašīnas riepu saķeres zaudēšana ar ceļa segumu, ja uz tā atrodas plāna ūdens, ledus vai sniega kārtiņa. Renault braukšanas skolas instruktori īpaši atzīmē: «Izdarot pagriezienus un bremzējot, saķere ar ceļa segumu samazinās vēl vairāk.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu