Izveidots eksperimentāls robots, kura darbību kontrolē žurku smadzeņu šūnas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: youtube

Rīdingas Universitātes pētnieku grupa strādāja pie tāda neironu tīkla izveides, lai tajā varētu implantēt žurku smadzeņu šūnas, vēsta Wired. Šie pētījumi nesa rezultātus, un tika izveidots vienkāršs robots uz riteņiem, kura darbību kontrolē «žurkas smadzenes».

Šī pētījuma vadītājs kibernētiķis Kevins Varviks stāsta, ka zinātnieki ieguvuši žurku smadzeņu šūnas, tās kultivējuši un, pēc tam, izmantojuši kā norādes kontroles mikroshēmu. Robota darbības princips ir sekojošs: elektriskais impulss no vadības paneļa iet pie riteņiem izvietotā to darbību regulējošā mehānisma un atgriežas panelī. Šūnas ir dzīvas un var veidot jaunus savienojumus – tas nozīmē, ka šis robots ir spējīgs mācīties.

«Žurku robots» pagaidām tikai, gluži kā žurkas, «skraida» pa grīdu, ar neironu palīdzību izvairoties no šķēršļiem. Pētnieku komanda konstatējusi, ka pavadītā laika ziņā, braukājot starp šiem šķēršļiem, ir redzams progress. Taču, ir arī viens, visai interesants, aspekts, un, proti, dažādu žurku smadzenes uz šķēršļiem reaģē savādāk.

Pētījumu vadītājam Kevinam Varvikam bieži tiek uzdoti jautājumi par šādu eksperimentu ētisko pusi, uz kuriem viņš atbildējis ar rakstu «Implications and consequences of robots with biological brains" žurnālā «Ethics and Information Technology». Varviks apgalvo, ka notikumi risinās strauji, un nebūs vairs ilgi jāgaida brīdis, kad zīdītāju smadzeņu šūnas tiks kultivētas lielos apjomos. Taču, jautājums ir cits – kurā brīdī šādus robotus mēs varam uzskatīt par «dzīviem» un kur nu vēl par «inteliģentiem»? Visticamāk, ka zinātniskajās debatēs nākamo paaudžu laikā dusmas par mātes šūnu un citu orgānu transplantāciju nemazināsies.  

 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu