Ja zūd motivācija, kļūsi nepatīkams vadībai

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CV Market

Bieži vien personāla speciālists ir kā šķīrējtiesnesis, jo viņam dažkārt nākas uzklausīt tiešo vadītāju sūdzības par darbiniekiem un jāatrisina radušās konfliktsituācijas. Interneta personāla atlases kompānija CV Market ([s:19432]) uzskata, ka tikai saglabājot „vēsu prātu”, var radīt produktīvu un labvēlīgu darba vidi.

CV Market speciālisti uzskata, ka nesaskaņas starp darbinieku un vadītāju var rasties divu iemeslu dēļ: darba rezultātu samazināšanās vai darba vides pasliktināšanās.

Darbinieka veikums var samazināties, ja viņam trūkst profesionālo iemaņu. Tā var gadīties, ja rodas papildus pienākumi, taču nav veikta pamatīga apmācība. Šodienas saspringtajos dzīves apstākļos zūd motivācija strādāt, motivācija zūd arī gadījumos, kad laicīgi nav pamanīti padotā centieni augt darba vietā. Ja nav motivācijas, nav arī darba rezultātu. Arī lojalitātes trūkums, ko bieži izsauc neapmierinātība ar algu un neveiksmīgi izveidots darba grafiks, samazina darba rezultātus.

Problēmsituācijas var rasties arī tāpēc, ka pasliktinās atmosfēra darba kolektīvā. Un ne tikai tāpēc, ka rodas personīgas nesaskaņas kolēģu vidū. Iemesls var būt arī atgriezeniskās saites trūkums starp vadītāju un padoto, kas darbiniekam neļauj kvalitatīvi pildīt savus pienākumus, saņemot atbildes uz visiem interesējošajiem jautājumiem.

Protams, vadītājam ir augstākas profesionālās kompetences kā viņa padotajam, un viņš ir daudz vērtīgāks uzņēmumam. Taču atrast jaunu darbinieku, lai arī viņš nav visnozīmīgākais darba procesā, ir grūts un laikietilpīgs process, tāpēc personāla speciālistam un uzņēmuma vadītājam jāatrisina konfliktsituācija, pieņemot tādu lēmumu, kas būtu pieņemams abām pusēm.

Gadījumā, ja darbinieks tiek atlaists, pārējie viņa kolēģi var kļūt neapmierināti, mazāk lojāli pret darba vietu, jo viņiem būs jāpilda atlaistā darba pienākumi gadījumā, ja laicīgi netiek atrasts jauns darbinieks.

Ja šādas situācijas atkārtojas vairākas reizes, tad uzņēmumā sāksies darbinieku rotācija, jo viņi nejutīsies droši uzņēmumā, kas nevar atrisināt savas iekšējās problēmas. Mūsdienu saspringtajā darba tirgus un ekonomikas situācijā šis ir viens no svarīgākajiem jautājumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu