Jānis Upenieks: Studiju programmas izvēle ir viens no svarīgākajiem dzīves soļiem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ir pienācis laiks, kad tūkstošiem Latvijas jauniešu gatavojas pieņemt vienu no svarīgākajiem dzīves lēmumiem - izvēlēties augstskolu, kurā apgūt savu nākotnes profesiju, taču diemžēl daudzi, neapzinoties šī lēmuma patieso nozīmi, mēdz izdarīt nepārdomātu izvēli.

Pēdējo gadu laikā Latvijas augstskolās vislielākais pieprasījums ir pēc tiesību zinātnēm, komunikācijas zinātnes, vadību zinībām un ekonomikas un tikai pēc tam seko medicīnas zinātne, datorzinātnes, biznesa studijas un citas Latvijai nākotnē tik nepieciešamo un labi apmaksāto speciālistu studiju programmas.

Nav šaubu, ka tiesību un komunikāciju zinātnes tāpat kā ekonomikas un vadības zinības ir ļoti svarīgas, taču ikvienam, kurš šogad plāno izvēlēties šīs programmas būtu jāapzinās, ka pēdējo gadu popularitāte attiecībā uz minētajām studiju programmām nesīs līdzi konkrēto jomu speciālistu pārbagātību arī darba tirgū. Pēdējos gados aizvien pieaug pieprasījums pēc medicīnas, datorzinību, arhitektūras un biznesa studijām, kā arī Lauksaimniecības universitātes piedāvātajām studiju programmām.

Topošajiem studentiem pirms izdarīt savu izvēli būtu jāanalizē Latvijas, Eiropas un arī pasaules darba tirgus pieprasījums. Tendences rāda, ka profesijas, kuru apgūšana studējot Latvijā šobrīd nav izvēles topa galvgalī, nākotnē būs ne tikai ārkārtīgi pieprasītas, bet arī ļoti labi apmaksātas gan Latvijā, gan ārvalstīs. Nesen publicēts pētījumu atklāj, ka vien divi procenti Latvijas jauniešu lēmumu par savu nākotnes profesiju izdara savlaicīgi - divus līdz trīs gadus pirms iestāšanās augstskolā taču 30% topošo studentu lēmumu pieņem pēdējo pāris mēnešu laikā pirms stāšanās augstskolā un 17% jauniešu, kas plāno studēt pirmā līmeņa augstākajā izglītībā, lēmumu par studiju izvēli pieņem tikai tad, kad saņēmuši informāciju par uzņemšanas rezultātiem.

Esmu pazīstams ar daudziem jauniešiem, kuri nožēlo strauji izdarīto izvēli un velti iztērēto laiku apgūstot profesijas un iemaņas ko nemaz nevēlas ikdienā pielietot. Aicinu jaunos studēt gribētājus būt pragmatiskiem un neveikt savu izvēli pārsteidzīgi, neanalizējot studiju programmas un darba tirgus tendences, kā arī to vai pēc studiju pabeigšanas viņi tiešām vēlēsies nodarboties ar to ko ir apguvuši sēžot augstskolu solos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu