Janvāra jaunumi LNB būvlaukumā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Janvārī nozīmīgākie darbi Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvlaukumā ir pamatu plātnes un režģogu betonēšana, kā arī hidroizolācijas darbi. Plānots pabeigt arī 500 pāļu urbšanu.

 Nacionālās Būvkompāniju apvienības pārstāvis Valdis Koks ātzīmējis, ka negaidītais sals mēneša sākumā būtiski nav ietekmējis Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvdarbu gaitu, izsakot cerību, ka aukstums tomēr vairs nepastiprināsies. «Veicot pašreizējos darbus, vēlams, lai gaisa temperatūra nepazeminātos vairāk par - 10 grādiem. Zemāka temperatūra varētu palēlināt darba tempu. Aizvadītajos gados ziemas būvniekus būtībā ir lutinājušas ar salīdzinoši silto laiku,» vērtē Valdis Koks.

 Turpinās decembrī iesāktie pamatu plātnes un režģogu betonēšanas darbi. Tiem izmanto Latvijā ražotu betonu ar hidroizolējošām īpašībām. Ēkas pamatu betonēšanas darbus pabeigs līdz ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas «nulles cikla» noslēgumu. Tikko noteiktā daļā noslēgsies betonēšanas darbi, tā turpināsies tālākie būvniecības darbi.

 Speciāli hidroizolējojoši darbi nepieciešami, jo ēkas pamata stāvs atrodas zem Daugavas līmeņa. Hidroizolācijai zem pamatu plātnes un ārpusē uz tās sienām būvnieki klāj speciālu bentonīta māla paklāju. Tajā iestrādātas bentonīta māla granulas, kuras saskarē ar ūdeni spēj izplesties līdz pat 15 reizēm, tādējādi ēkai veidojot aizsargslāni pret mitrumu.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvlaukumā noslēgumam tuvojas pāļu urbšana – strādniekiem vēl jāieurbj 80 no 500 pāļiem. Turpinās arī grunts izstrāde un gruntsūdens pazemināšanas darbi. Darbu specifikas dēļ tos būs nepieciešams veikt līdz ēkas nulles cikla pabeigšanai. 

Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvlaukumā strādā 90 dažāda profila strādnieki un speciālisti, kuri saņem konkurētspējīgu atalgojumu un maksā valstī paredzētos nodokļus. Būvniecībā iesaistīti 26 apakšuzņēmēji, bet šogad apakšuzņēmēju skaits sasniegs 50 uzņēmumu, un būvlaukumā ikdienā strādās aptuveni 260 būvnieki.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvdarbus veic «Nacionālā Būvkompāniju apvienība», ko veido trīs lielākie Latvijas būvuzņēmēji – SIA «Re&Re», AS «RBSSKALS» un SIA «Skonto Būve».

Saskaņā ar līgumu, ko valsts aģentūra «Jaunie «Trīs brāļi»» ar būvuzņēmējiem parakstīja 2008. gada 15. maijā, bibliotēkas būvniecība izmaksās 114,6 miljonus latu.

www.gaismaspils.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu