Japāna paplašina evakuācijas zonu ap Fukušimas AES

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Japānas valdība lūgusi vēl 113 mājsaimniecības evakuēties no vietām, kurās Fukušimas atomelektrostacijas avārijas dēļ novērota īpaši augsta radiācija.

Cilvēkiem, kuri dzīvo teritorijās ar paaugstinātu radiācijas līmeni, arī Fukušimas prefektūras Dates pilsētas iedzīvotājiem, piedāvās brīvprātīgi pārcelties, kā arī viņiem tiks sniega finansiāla palīdzība.

Date atrodas 60 kilometrus uz ziemeļrietumiem no bojātās atomelektrostacijas, kas ir daudz tālāk par iepriekš noteikto 20 kilometru evakuācijas zonu tieši ap atomelektrostaciju.

Paaugstināts radiācijas līmenis tiek novērots arvien jaunās pilsētās, radot bažas, ka tas var pārsniegt 20 milizīvertus gadā - valdības noteikto robežu cilvēku evakuācijai.

Pēc 11.martā notikušās traģēdijas Japānas valdība pieļaujamo radiācijas devu vienam cilvēkam, arī bērnam, paaugstinājusi no viena līdz 20 milizīvertiem gada laikā. Daudzās valstīs šāds daudzums tiek uzskatīts par pieļaujamu atomelektrostaciju darbinieku organismos. Apkārtējās vides eksperti nosoda Japānas valdību par veiktajām izmaiņām un uzskata, ka pašreiz noteiktā evakuācijas zona ir jāpaplašina.

Vairāk nekā 85 000 cilvēku, tostarp arī tie, kuri dzīvojuši 30 kilometru rādiusā ap atomelektrostaciju, ir pametuši savus mājokļus.

Desmit bērniem 62 kilometru rādiusā ap Fukušimu urīna analīzēs atklāts neliels daudzums radioaktīvu vielu, ceturtdien paziņoja Francijas nevalstiskās organizācijas ACRO pārstāvis. Maijā veiktās analīzes parādīja, ka sešu līdz sešpadsmit gadu vecu bērnu urīnā bija cēzijs 134 un cēzijs 137, to koncentrācija svārstījās robežās no 0,4 līdz 1,3 bekereliem litrā, savā paziņojumā vēsta ACRO.

Organizācija pieprasīja Japānas valdībai regulāri pārbaudīt cilvēkus, kuri dzīvo apdraudētajos rajonos. «Mums arvien vairāk šķiet, ka 20 milizīverti ir pārāk augsta robeža,» uzskata ACRO. Eksperti ir vienisprātis, ka bērni ir visvairāk apdraudēti, jo viņu organismi vēl tikai attīstās, tātad palielinās viņu risks saslimt ar vēzi vai citām slimībām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu