Japāna sola ar domu spēku vadāmu sadzīves elektroniku

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Japāņu elektronikas ražotāji ar valsts atbalstu plāno izstrādāt robotus un sadzīves elektroniku, ko varēs kontrolēt ar domu palīdzību, un cer, ka desmit gadu laikā tā nonāks tirgū, ceturtdien vēsta vietējā prese.

Zinātniskās fantastikas cienīgās ierīcēs tiks izmantota tā dēvētā tiešās neirālās saskarnes tehnoloģija, kas analizē smadzeņu viļņus un asinsriti, izmantojot ar sensoriem aprīkotas austiņas.

Iecerēto ierīču vidū ir arī televīzijas iekārtas, ko varēs darbināt, nepakustinot ne pirksta, un mobilie telefoni, kas spēj sūtīt ar domu spēku uzrakstītas īsziņas, vēsta laikraksts «Nikkei».

Tiek solītas arī automašīnu navigācijas sistēmas, kas sameklē tuvējos restorānus, tiklīdz autovadītājs sajūt izsalkumu, un gaisa kondicionieri, kas pielāgo temperatūru atkarībā no tā, vai cilvēkiem, kas atrodas telpā, ir pārāk karsti vai arī pārāk vēsti.

Japāņi plāno radīt arī robotus, kas palīdzēs invalīdiem un veciem cilvēkiem.

Iniciatīvas īstenošana sāksies šajā fiskālajā gadā, sadarbojoties valsts un privātajam sektoram, vēsta «Nikkei», atsaucoties neoficiāliem valdības avotiem.

Projektā, visticamāk, iesaistīsies tādi uzņēmumi kā «Toyota», «Honda» un «Hitachi», kā arī Nacionālais informācijas un komunikāciju institūts, Osakas Universitāte un Starptautiskais progresīvo telekomunikāciju izpētes institūts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu