Japāna un Ziemeļkoreja sāk pirmās oficiālās sarunas kopš 2012.gada (11)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Japāna un Ziemeļkoreja svētdien Pekinā sākušās pirmās oficiālās valdību līmeņa sarunas vairāk nekā gada laikā. Abas puses izteikušas cerību, ka šīs sarunas būs auglīgas.

Cita starpā, Tokija cer saņemt atbildes uz jautājumu par Japānas pilsoņiem, ko pagājušā gadsimta septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados nolaupījuši Ziemeļkorejas specdienesti. Pirms vairāk nekā desmit gadiem Phenjana šokēja Tokiju, atzīsto, ka tolaik nolaupīti 13 japāņi, lai palīdzētu Ziemeļkorejas spiegiem apgūt japāņu valodu un paražas.

Pieci nolaupītie repatriēti, bet attiecībā uz pārējiem astoņiem Phenjana paziņojusi, ka viņi ir miruši, tomēr nav apliecinājusi to ar konkrētiem pierādījumiem. Šomēnes Ziemeļkoreja pirmo reizi atļāva kādas 1977.gadā nolaupītas japānietes meitai tikties ar saviem japāņu vecvecākiem neitrālā teritorijā - Mongolijā. Viņas māte tika nolaupīta 13 gadu vecumā mājupceļā no skolas, un Japānā viņa kļuvusi par šīs sāpīgās problēmas simbolu.

Līdz šim Phenjana uzstāja, ka jebkādas šāda veida tikšanās iespējamas tikai Ziemeļkorejas teritorijā. Japānas premjerministrs Sindzo Abe šo nostājas maiņu vērtējis kā pozitīvu pavērsienu.

Tiesa, pēdējā laikā Ziemeļkoreja arī pastiprinājusi militāras provokācijas, veicot raķešu izmēģinājumus, ko analītiķi skaidro ar Phenjanas neapmierinātību par Seulas un Vašingtonas kopējām militārām mācībām Korejas pussalas dienvidaustrumu piekrastē.

Svētdien Ziemeļkoreja turklāt paziņojusi, ka «neizslēdz iespēju» veikt jaunu kodolizmēģinājumu, skaidrojot to ar nepieciešamību «nostiprināt savu kodolsavaldīšanas potenciālu».

Iepriekšējo reizi oficiālas sarunas starp abu pušu pārstāvjiem notika 2012.gada novembrī, bet tika pārtrauktas pēc kārtējiem Ziemeļkorejas raķešu izmēģinājumiem.

Phenjana ir ļoti ieinteresēta uzlabot attiecības ar Japānu, kas sakarā ar agrākajiem kodolizmēģinājumiem un ballistisko raķešu palaišanu noteikusi Phenjanai bargas sankcijas.

Šonedēļ Japānas sabiedriskās drošības lietu komisijas vadītājs paziņoja, ka Tokija ir gatava mīkstināt sankciju režīmu pret Phenjanu, ja tā izrādīs lielāku atsaucību jautājumā par nolaupītajiem japāņiem.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu