Jāstrādā pie jaunas pieejas pilsētvides publiskās ārtelpas atjaunošanā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Katrs rīdzinieks vēlas dzīvot, strādāt, ikdienā pārvietoties un atpūsties ērti lietojamā, labiekārtotā un estētiski pilnvērtīgā vidē, tāpēc jāstrādā pie jaunas pieejas pilsētvides publiskās ārtelpas atjaunošanā, uzskata Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Maksims Tolstojs, portālu «Apollo» informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Viena no svarīgākajām pilsētvides daļām ir tā sauktā publiskā ārtelpa, ko lietojam visi un kuru veido pilsētas ielas, laukumi, telpa starp ēkām, publiskie pagalmi, parki, skvēri, krastmalas, ūdeņi, u.c. «Saprotams, ka publiskās ārtelpas labiekārtojums Rīgā varētu būt labāks un atbilstošāks mūsu katra objektīvajām vajadzībām un vēlmēm, kā arī normatīvos noteiktajām pieejamības prasībām, kas jānodrošina cilvēkiem ar īpašām vajadzībām,» norāda Tolstojs.

Lai radītu jaunu pieeju pilsētvides publiskās ārtelpas atjaunošanā, Rīgā februārī sākta Eiropas Savienības fondu URBACT II programmas līdzfinansētā projekta «Pilsētvides ilgtspējīga atjaunošana» (USER) īstenošana. Projekta partneri ir deviņas Eiropas pilsētas – Grenobles Alpu Metropole (Francija, projekta vadošais partneris), Rīga (Latvija), Ļubļina (Polija), Malaga (Spānija), Lisabona (Portugāle), Kopenhāgena (Dānija), Drēzdene (Vācija), Krakova (Polija) un Peskara (Itālija).

Projekta mērķis ir pilnveidot publisko ārtelpu Rīgas vēsturiskajā centrā, uzlabojot tās pieejamību dažādām pilsētvides lietotāju grupām – vietējiem iedzīvotājiem, uzņēmējiem un pilsētas viesiem, kā arī attīstot publiskās ārtelpas funkcionālās un estētiskās īpašības kopumā.

Projekts tiek īstenots ciešā sadarbībā ar dažādu sabiedrības interešu grupām – ar iedzīvotājiem un tos pārstāvošām organizācijām, uzņēmējiem, kuru uzņēmējdarbība saistīta ar šo teritoriju, Rīgas pilsētas pašvaldības atbilstošo jomu speciālistiem un piesaistītajiem ekspertiem. Šādā veidā plānots uzlabot publiskās ārtelpas renovācijas (plānošanas, projektēšanas, būvniecības) un apsaimniekošanas procesa kvalitāti.

Projekta rezultātā tiks izstrādāts rīcības plāns pilotteritorijai Rīgas vēsturiskajā centrā ar mērķi izveidot efektīvu, Rīgas situācijai atbilstošu sistēmu publisko ārtelpu, lai veidotu to drošu, pieejamu, ērtu, lietotāju vajadzībām piemērotu, racionāli uzturamu un pievilcīgu.

Tika vērtētas vairākas alternatīvas pilotprojekta novietnes un par piemērotāko vietu projekta atbalsta grupa, kuras sastāvā ietilpst par publiskās ārtelpas apsaimniekošanu atbildīgās institūcijas, pilsētplānošanas eksperti un dažādu sabiedrības grupu pārstāvošās nevalstiskās organizācijas, atzina Latviešu strēlnieku laukumu, kam kā otra prioritāte sekoja Spīķeru iela ar tās apkārtējo teritoriju.

USER projekta būtība paredz iesaistīt publiskā ārtelpas atjaunošanā visas tās lietotāju grupas, tādēļ Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments aicina ikvienu, kuram būtu vēlme un interese izteikt savu viedokli par USER projekta pilotvietu – Latviešu strēlnieku laukuma un Spīķeru ielas ar apkārtējo teritoriju publiskās ārtelpas atjaunošanas priekšlikumiem, pieteikties līdzdalībai projekta aktivitātēs.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu