Jaunais iekšlietu ministrs skaidro, kā ticis pie turīguma

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Iekšlietu ministram, Zatlera Reformu partijas (ZRP) valdes loceklim Rihardam Kozlovskim ir visai apjomīgas biznesa saistības, izpētījis TV3 raidījums «Nekā personīga».

Kozlovskim pieder 26,24% kapitāldaļu uzņēmumā «BBF Consulting», kura īpašumā ir Rīgā uz Brīvības ielas iepretim VEF ēkai esošā viesnīca «Days Hotel». Tai ir finansiāls apgrūtinājums – viesnīca ieķīlāta «DnB Nord bankā» par 4 miljoniem 187 tūkstošiem eiro. Nav skaidrs, kā ministrs problēmsituācijā tiktu galā, ja savā pirmsvēlēšanu deklarācijā viņš norādījis, ka nekādu uzkrājumu un citu īpašumu viņam nav, bet ir tikai parādsaistības.

Pirms iesaistīšanās biznesā Kozlovskis strādāja valsts drošības struktūrās – dažādos amatos Valsts policijā, Drošības policijā un Aizsardzības ministrijā. To, kā tas bijis iespējams, ka savulaik, aizejot no ne pārāk dāsni apmaksātā valsts darba, viņš neizskaidrojamā veidā spējis tikt pie miljoniem vērta īpašuma, Kozlovskis pamato ar sievas rīcībā esošo naudu, kas esot «pilnīgi legāla». Tiesa, pagaidām konkrētas ziņas par tās izcelsmi arī no paša Kozlovska nav izdevies iegūt.

Tāpat Kozlovskis nevarēja paskaidrot, kurš ir patiesā labuma guvējs no Kiprā reģistrētās ārzonas firmas, kas uzrādīta kā partneris kādā citā ministra ģimenes uzņēmumā «Sunny». Par to jautājumi esot jāuzdod sievai, taču Kozlovskis uzskata, ka nekā nelikumīga tur nav. «Es esmu prasījis, protams, un vienmēr arī bijis pārliecināts par to, lai darbība būtu legāla. Man nav šaubu un līdz šim nav bijuši priekšnoteikumi. Es tomēr apzinos, kādus pienākumus es uzņēmos pašlaik valstī un ko es tā kā cenšos darīt,» sacīja Kozlovskis.

Tomēr jaunais ministrs apsolīja jau tuvākajā laikā viest sabiedrībai saprotamu skaidrību savās attiecībās ar biznesu un novērst iespēju, ka iekšlietu joma nonāk sava ministra uzņēmējdarbības saistību ietekmē.

«Es jau esmu vienojies un iniciējis šo procesu un es tuvākā laikā nokārtošu tā, lai man vairs nebūtu saistības ar privāto biznesu. Jo es apzinos, ka, protams, tādā veidā, ja man biznesā mazums šajā situācijā var kaut kas notikt, protams, tad es nevarēšu pildīt kvalitatīvi ministra pienākumus,» atzina Kozlovskis.

Skaidrojot pašreizējo situāciju, ministrs noraidīja jebkādas aizdomas attiecībā uz «Lursoft» datu bāzē esošajām ziņām par viņa biznesa partneriem Krievijā. Tie vienkārši esot trīs Krievijas pilsoņi no Sankt-Pēterburgas, kuri gribējuši ieguldīt savu naudu uzņēmējdarbībā Eiropas Savienībā un izvēlējušies Latviju. Raidījums secina, ka spriežot pēc likumā noteiktā investīciju apjoma, Kozlovska Krievijas partneri ir izmantojuši likumīgi doto iespēju par savu ieguldījumu pretim saņemt uzturēšanās atļaujas Latvijā.

Uz raidījuma «Nekā personīga» jautājumiem, vai Valsts prezidenta Andra Bērziņa rīcībā esošā no valsts drošības diesestiem saņemtā «neglaimojošā informācija» par Kozlovski varētu būt saistīta ar viņa biznesa darbību, Kozlovskis komentārus nesniedza. Viņam informācijas saturs neesot zināms. Arī ZRP līderis Valdis Zatlers teica, ka nezina, kas ir šī informācija. Ne Kozlovskis, ne arī  Zatlers neuzskata, ka to vajadzētu publiskot, ja reiz tā nav bijusi šķērslis ministra apstiprināšanai amatā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu