Jaunajā ES fondu plānošanas periodā pašvaldībām jāstartē profesionāli (18)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Jaunajā Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas periodā, kurā reģioniem būs pieejami līdzekļi aptuveni divu miljardu latu apmērā, pašvaldībām jāstartē profesionāli un ar ilgtspējīgu pieeju, uzsver vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP).

Pašvaldību sagatavotība ES fondu piesaistei ir arī galvenais fokuss Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) rīkotajās atvērto durvju dienās reģionos, kuras piektdien sākās ar tikšanos Kuldīgā, portāls «Apollo» uzzināja ministrijā.

Sprūdžs uzver, ka ikvienam novada un pilsētas iedzīvotājam ir būtiska pašvaldības spēja ieguldīt pieejamos fondu līdzekļus, kas ir vistiešākā iespēja uzlabot dzīves apstākļus un veicināt jaunu darbavietu rašanos.

«Patlaban, Eiropas fondu plānošanas periodu mijā, kad raugāmies uz nākamo septiņu gadu periodu, ir īstais laiks izvērtēt iepriekšējā perioda kļūdas, lai novērstu tās nākotnē. Ceru, ka «Atvērto durvju dienu» iniciatīva dos savu artavu pieredzes apmaiņā starp iesaistītajām ministrijām un pašvaldībām, kā rezultātā augs profesionalitāte un labu, kvalitatīvi sagatavotu, ilgtspējīgu projektu skaits,» pauž ministrs.

Uzrunājot klātesošos atvērto durvju dienās Kuldīgā, ministra padomniece juridiskajos jautājumos Inga Antāne atzīmēja, ka gan valsts, gan pašvaldību līmenī ir svarīgi sagatavoties līdzekļu apguvei, izvērtēt iepriekšējā perioda sasniegumus un neveiksmes un mācības likt lietā.

Labāku rezultātu sasniegšanai nākamajā periodā jākoncentrējas uz trim prioritātēm, paužot ministra viedokli pašvaldību pārstāvjiem, sacīja Antāne.

«Pirmkārt, tā ir ilgtspējīga plānošana. Lielākas priekšrocības būs tām pašvaldībām, kuras spēs ieraudzīt savu attīstību visu septiņu gadu periodā, liekot akcentu uz ekonomisko izaugsmi, jaunu darbavietu radīšanu, infrastruktūras, sabiedrisko pakalpojumu un vides uzlabošanu,» uzskata ministrs.

Tikpat būtiska ir komunikācija ar sabiedrību un arī pašvaldību speciālistu kompetences attīstība.

Līdztekus diskusijām un informācijai par fondu līdzekļu apguvi, pašvaldību un ministrijas speciālisti pārrunāja arī pašvaldību likuma normu interpretāciju, pašvaldības administrācijas struktūru un pieejamību iedzīvotājiem un virkni citu, ar pašvaldību sistēmas attīstību saistītu, jautājumu.

Ar atvērto durvju dienām reģionos VARAM sper soli pretim valsts un pašvaldību sadarbības veicināšanā, ministrijai ne tikai uzraugot pilsētu un novadu domes, bet kļūstot par atvērtu un pieejamu sadarbības partneri.

Nākamie atvērto durvju dienu semināri un diskusijas notiks Rēzeknē, Rundālē, Madonā un Jūrmalā.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu