Jaunie uzņēmēji - strikti pret valdes locekļa nodevu (117)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo/R.Oliņš

Klusi un slepeni, otrdien, 24.septembrī, Ministru Kabinets apstiprināja Labklājības Ministrijas, Ilzes Viņķeles personā, parakstītos grozījumus likumā «Par valsts sociālo apdrošināšanu» (projekts TA-2680). Tie paredz, ka turpmāk mazo uzņēmumu valdes locekļiem būs jāmaksā gandrīz tūkstotis latu gadā par to, ka tie atļaujas eksistēt.

Visa likuma mērķis, anotācija un aprēķini ir par uzņēmumiem, kuru apgrozījums ir virs 100 000 eiro gadā. Bet iepazīstoties ar likumprojektu, par nožēlu jāatzīst, ka likumprojekts ir izstrādāts nekvalitatīvi un pavirši. Atšķirība no anotācijas, likumprojektā ir ieklīdis pavisam cits slieksnis - 4919,63 Ls gadā.

Cerams, ka pavirši izstrādātie grozījumi tiks pārstrādāti un tajos ieviesušās kļūdas tiks izlabotas.

Esošajā redakcijā, pateicoties ielaistajām kļūdām, efekts no 2014.gada 1.janvāra būtu nevis tāds kā aprēķināts anotācijā, bet gan nāvējošs trieciens visam mazās uzņēmējdarbības sektoram.

Grozījumi nozīmētu, ka uzņēmumam ar 4919,63 Ls gada apgrozījumu, lai tikai nomaksātu šo jauno nodevu vien būtu jāstrādā ar 22,4% rentabilitāti. Salīdzinoši monopoluzņēmuma «Latvenergo» rentabilitāte ir 5,9%.

Piemēram, mazajam uzņēmējam, kurš internetveikalā pārdod krēslus par 40 Ls, gadā ar 10% uzcenojumu un spēj pārdot 10 - 15 krēslus mēnesī, apgrozījums pārsniedz 5000Ls. No šī apgrozījuma 750 Ls ir peļņa, no kuras nodokļos tiek samaksāti 190 Ls. Taču pēc jaunās nodevas, uzņēmuma būs jāsamaksā gandrīz 1000 Ls, līdz ar to tas strādās ar zaudējumiem un bankrotēs.

Mikrouzņēmumi šobrīd, kad pēc nodarbinātības datiem jau 30 000 jaunieši nestrādā un lielākā daļa no tiem ir ārzemēs, ir daudzu jauniešu pēdējā cerība palikt Latvijā. Ja mazajiem uzņēmējiem nodokļi tiks izveidoti tik pat nepārdomāti un pavirši kā vidējam darbaspēkam, arī daļa no tiem būs spiesti pamest Latviju, vai pārreģistrēt uzņēmumu citur.

Gados jauni uzņēmēji, kas nesen ir dibinājuši uzņēmumu vai tieši šobrīd veic reģistrāciju un aicina pārstrādāt likuma grozījumus:

Mārtiņš Muižnieks, 24 gadi, pasākumu organizēšana, mazumtirdzniecība; Ēriks Ozollapa, 26, ēdināšana; Blūms, 22, mazumtirdzniecība; Mārtiņš Bērziņš, 26, informāciju tehnoloģijas; Didzis Dūmiņš, 30, metālapstrāde; Baiba Meijere, 25, metālapstrāde; Alvis Zunda, 22, mazumtirdzniecība; Kārlis Irbe, 28, Autoserviss; Klāvs Bedrītis, 29, konsultācijas, tirdzniecība; Māris Ivanovs, 33, reklāma; Renārs Pētersons, 26, ražošana; Linda Ragaine, 19, vieglā rūpniecība; Karīna Matvejeva, 20, tirdzniecība; Artūrs Aizikovičs, 19, pakalpojumi; Viktorija Ziemele, 22, tirdzniecība; Anete Šmite, 22, tūrisms, foto; Marks Kordjukovs 22 gadi, ēdināšana; Madara Māra Irbe, 22, Kultūras un radošo industriju menedžments, pakalpojumi; Sintija Ķelpe, 22, tūrisms, ražošana; Aleksejs Zdanovičs, 22, informāciju tehnoloģijas, pakalpojumi; Simona Mičure, 22, ražošana; Gints Ločmelis, 26, Auto utilizācija.

Komentāri (117)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu