Jaunieši atkarību risku neuztver nopietni

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Jaunieši ir izglītoti par atkarībām, tomēr ar tām saistītos riskus uz sevi neattiecina, piekto gadu organizējot nodarbības Latvijas skolās, pārliecinājusies biedrības Esi Brīvs! psiholoģe Dace Freiberga.

«Par atkarībām daudziem jauniešiem ir viedoklis, tāpēc labākais veids, kā veidot efektīvu dialogu par atkarību izraisošajām vielām un procesiem, ir radoša un neformāla pieeja, kas balstīta uz savstarpēju uzticēšanos,» stāsta biedrības Esi brīvs! valdes priekšsēdētāja un psiholoģe Dace Freiberga. «Daudzu bērnu tuvinieki ir aizbraukuši no Latvijas, citi, ekonomiskās krīzes nomākti, cīnās tepat un, iespējams, tāpēc nespēj veltīt pietiekami daudz uzmanības savām atvasēm. Ģimenē vairāk runājot ar bērniem, radiniekiem kļūstot par uzticības personām, samazinās iespēja, ka jaunietis eksperimentēs un kļūs atkarīgs no psihotropajām vielām vai procesiem,» turpina D.Freiberga.

«Sabiedrībai nepietiek izpratnes par dažādajām atkarību formām un daudzi tās neuztver nopietni, un, lai to mainītu, ir nepieciešams ilgs un sistemātisks darbs. Valstij šobrīd trūkst iespēju, tāpēc aktīvāk jāiesaistās nevalstiskajam sektoram, un Latvijas Spēļu biznesa asociācija ir gatava dalīties labajā praksē,» komentē biedrības Esi Brīvs! galvenā atbalstītāja - Latvijas Spēļu Biznesa asociācijas (LSBA) valdes priekšsēdētājs Ģirts Ludeks.

esibrivs@esibrivs.lv

Biedrības Esi brīvs! psihologi runā ar jauniešiem par visdažādāko atkarību veidiem - alkohola lietošanu, smēķēšanu, datorspēlēm u.c., kā arī ūdenspīpēm, attiecībām, iepirkšanos, loterijām, kāršu un TV spēlēm, ko bieži sabiedrībā neuzskata par atkarību rosinošiem iemesliem, bet, kas var nest ne mazāku kaitējumu, kā «ierastie» atkarību veidi, portālu «Apollo» informēja Anda Klauža, Biedrības «Esi brīvs!» valdes priekšsēdētāja vietniece.

Lai mazinātu jauniešu iespēju kļūt atkarīgiem no psihotropajām vielām vai atkarību izraisošajiem procesiem, Esi Brīvs! speciālisti aicina vecākus un tuviniekus:

- ne tikai atbalstīt bērnu vēlmi iesaistīties dažādos pulciņos un aktivitātēs (tai skaitā grāmatu lasīšana, ēst gatavošana, izstāžu un teātra apmeklējums), bet arī mudināt to darīt, jo, nodarbinot ķermeni un prātu, atkarībām nebūs vietas;

- sekot līdzi tam, vai bērnu uzvedība pēdējā laikā nav mainījusies, interesēties ar ko viņi kopā pavada brīvo laiku, jo visbiežāk narkotikas to lietotāji pērk no paziņām un draugiem;

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu