Jaunieši izveido Stendera 300. gadadienai veltītu mūsdienu bilžu ābeci

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ir tapusi mūsdienu bilžu ābece ar 400 pamācībām dzīvei Latvijas bērnu un jauniešu skatījumā. Pamācības tika apkopotas zīmējumu konkursā «Darini ābeci», kas veltīts Gotharda Frīdriha Stendera 300. jubilejai. Tā iekļauta UNESCO svinamo dienu kalendārā 2014. – 2015. gadam, informēja Ilze Dalbiņa, UNESCO LNK Izglītības sektora vadītāja.

«Galdnieks čakli veido galdu, pretī saņem maizi baltu», «Puika, pāvam līdzīgs būsi – neko labu nedabūsi», «Šokolāde un saldais piens palīdz man, kad esmu viens,» – tās ir dažas no pamācībām, ko ilustrējuši konkursa laureāti.

Kategorijā «Aktuālākā pamācība» kā laureātus žūrija izvirzījusi Nadju Latugu (12 gadi) no Daugavpils Vienības pamatskolas, Andreju Kuhto (9 gadi) no Valmieras Viestura vidusskolas un Megiju Priedi (17 gadi) no Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma. Kategorijā «Radošākais zīmējums» tiks apbalvota Laura Rozenberga (10 gadi) no Mārupes pamatskolas, Aleksandra Bahtjukova un Jekaterina Voroncova (16 gadi) no Rīgas Ostvalda vidusskolas, kā arī Santa Kalote (11 gadi) no Zvejniekciema vidusskolas.

Savukārt Justīne Bērziņa un Samanta Bērziņa (9 gadi) no Valmieras Viestura Vidusskolas, Dzidra Logina (17 gadi) no Baltinavas Kristīgās internātpamatskolas, kā arī Valmieras sākumskolas skolēnu dome saņems simpātiju balvas no konkursa rīkotājiem. Par aktīvāko un radošāko konkursa dalībskolu atzīta Sunākstes pamatskola un Jaunsilavas pamatskola.

Ābecē iekļauti visi 400 konkursam iesūtītie darbi. Tā ir pieejama www.darini.lv.

Konkursā «Darini ābeci» skolēni, pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņi un dažādu organizāciju un pulciņu dalībnieki tika aicināti iepazīties ar Gotharda Frīdriha Stendera «Bildu ābici» un izprast tās veidošanas principus un vēsturisko kontekstu. Jaunieši izvēlējās divdesmit pirmā gadsimta vērtības, ko atspoguļot mūsdienīgā ābecē, un, izmantojot interaktīvo tāfeli, radīja vizuālas kompozīcijas – zīmētus alfabēta burtus ar tam pievienotu savas pamācības divrindi vai aktuālu vēstījumu mūsdienu bērniem un pieaugušajiem. Izmantojot šos zīmējumus ir izveidota mūsdienu bilžu ābece, līdzīga Gotharda Frīdriha Stendera ābecei, ar 21. gadsimta pamācībām dzīvei Latvijas bērnu un jauniešu skatījumā.

Konkursa laureāti tiek paziņoti šodien, 23. aprīlī – Pasaules grāmatu un autortiesību dienā. Apbalvošanas pasākums notiks 10.maijā Rīgas IT Demo centrā, Kr. Valdemāra ielā 21, Rīgā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu