Jauns risinājums laika apstākļu prognozēšanai; tajā varēs iesaistīties ikviens (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Rīgas Tehniskās universiādes (RTU) zinātnieki sadarbībā ar kolēģiem no Krievijas izveidojuši inovatīvu IT platformu, kas apstrādājot satelīta datus un iedzīvotāju sniegto informāciju, palīdzēs prognozēt laika apstākļus, portālu «Apollo» informēja Ilze Apsīte.

Šajā projektā ir paredzēta arī iedzīvotāju iesaiste dabas apstākļu informācijas iegūšanā, jo izstrādātā IT platforma spēj apkopot un vienoti analizēt datus gan no kosmiskajiem pavadoņiem, gan no iedzīvotāju ievietotām fotogrāfijām vai ziņojumiem, kas var būt ļoti noderīgi, jo cilvēki, esot tiešā saskarsmē ar vides objektiem, var konstatēt un ziņot par problēmu, pirms sensoriem un satelītiem to izdevies fiksēt.

Sistēma pieļauj datu analīzi no dažādiem avotiem vienlaicīgi, veic aprēķinus un skaitļošanas uzdevumus, ņemot vērā dažādus vides parametrus, piemēram, reljefu, gaisa temperatūru, lai piedāvātu izanalizētu informāciju lēmējinstitūcijai. Jaunizveidotā platforma palīdzēs ikdienas darbā pašvaldībām un valsts iestādēm pieņemt lēmumu par iespējamo krīzes novēršanu vēl pirms riska faktoru iestāšanās, tādējādi savlaicīgi lemjot par iedzīvotāju evakuēšanu no apdraudētām teritorijām.

IT risinājums izstrādāts projekta «Integrēta intelektuāla platforma pārrobežu vides un tehnogēno sistēmu monitoringam» (INFROM) ietvaros. Projekta realizācijā RTU Informācijas tehnoloģijas institūta zinātnieki sadarbojās ar Krievijas Zinātņu akadēmijas Sanktpēterburgas Informātikas un automatizācijas institūta kolēģiem.

2014.gada 6.februārī Rīgā, Kalēju ielā 70 (viesnīcā «Avalon») notiks konference, kuras laikā tiks demonstrēts, kā jaunās tehnoloģijas spēj prognozēt plūdu draudus, Lubānas ezera aizaugšanu, Somijas līča piesārņojumu, meža ugunsgrēku izplatības draudus un tūrisma ietekmi uz vidi.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu