Jaunzemes olimpiskā zelta medaļa Lipmanam uzdāvināta par palīdzību grūtā brīdī

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ineses Jaunzemes izcīnītā olimpiskā zelta medaļa savulaik tikusi atdota Kirovam Lipmanam pateicībā par sniegto atbalstu ģimenei grūtā brīdī, liecina Jaunzemes meitas Vitas paziņojums masu medijiem.

Tuvinieki gan apstiprina, ka konstatējot smagu slimību, ticis pieņemts lēmums medaļu pārdot, lai varētu uzsākt ārstēšanu, iespējams, ārzemēs, tomēr medaļa nav pārdota.

«Medaļa tikusi piedāvāta daudziem - to skaitā valstij, LOK un privātpersonām. Pircēji neatradās. Tajā brīdī, šķiet neviens īsti neapjauta, cik nopietns ir Ineses stāvoklis. Medaļas apraksts tika nosūtīts arī starptautiskai izsolei. Diemžēl medaļas novērtējums starptautiskajā izsolē bija visai niecīgs, tāpēc medaļa netika pārdota,» stāsta Vita Jaunzeme.

Ārstēšanos olimpiskā čempione turpināja Latvijā ar tām iespējām, kas bija pieejamas, bet mūžībā viņa aizgāja 2011.gada 13. februārī.

2012. gadā tuvinieki nolēma Jaunzemes Trīszvaigšņu ordeni un Ļeņina ordeni nodot LOK. Koka šķēps tika atdots Rīgas Stradiņa universitātes muzejam, bet Jaunzemes zelta medaļa tika atdota Lipmanam, pateicībā par sniegto atbalstu.

«Īpašs paldies Lipmana kungam par viņa augstsirdīgo lēmumu medaļu atdāvināt LOK. Esmu pārliecināta, ka medaļa ir nonākusi tieši tur, kur tai bija jānonāk. Tomēr uzskatu, ka pateicība par sniegto palīdzību un pirkšana vai pārdošana ir pilnīgi atšķirīgi jēdzieni, tāpēc nevaru apstiprināt faktu, ka medaļa ir tikusi pārdota,» norāda Vita Jaunzeme.

LETA jau ziņoja, ka Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Kirovs Lipmans piektdien Latvijas Olimpiskajai komitejai nodeva glabāšanā Jaunzemes 1956. gada olimpiskajās spēlēs Melburnā izcīnīto olimpisko zelta medaļu šķēpa mešanā.

Jaunzemes izcīnītā medaļa plašākam interesentu lokam būs apskatām 23. aprīlī kinoteātrī «Splandid Palace», atzīmējot LOK dibināšanas deviņdesmito gadadienu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu