Jelgavā top Cirks jeb Smilšu skulptūru festivāls ir klāt

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

No 4. līdz 10. jūlijam Jelgavā, Uzvaras parkā notiks 5. Starptautiskais Smilšu skulptūru festivāls «Summer signs» (Vasaras zīmes). Baltijā lielāko smilšu skulptūru festivālu ar ceļu būvniecības sabiedrības «Igate» atbalstu organizē Jelgavas pilsētas pašvaldības aģentūra «Kultūra» un Jelgavas pilsētas Dome. 

Smilšu skulptūru konkursam tika saņemti 42 pieteikumi, dalībai festivālā žūrijas komisija atlasīja 16 pasaulē atzītus tēlniekus no Čehijas, Nīderlandes, ASV, Krievijas, Ungārijas, Itālijas, Lielbritānijas un Latvijas, kuri no 3. jūlija Jelgavā veido skulptūras par tēmu – Cirks.

Festivāla laikā top ne tikai konkursa darbi, bet arī papildus smilšu mākslas objekti, kuru izgatavošana sākta jau pēc Jāņu svētkiem. Cēsu Alus Smilšu Bāra veidošana uzticēt latviešu tēlniekam Kristam Zariņam, kurš pirms diviem gadiem uzbūvēja smilšu bāru baroka stilā, bet šoreiz - kā ceļojošā cirka ratus. Savukārt 1. smilšu skulptūru festivāla uzvarētājs Krievijas mākslinieks Andrejs Molokovs būvē pasākuma ģenerālsponsora – Ceļu būvniecības sabiedrības «Igate» 6 metrus augsto festivāla centrālo skulptūru ar bērnu smilšu rotaļu laukumu.

Ņemot vērā pasaules pieredzi un iedzīvotāju lielo interesi iepriekšējos gados, šogad skatītājiem ir iespēja ielūkoties arī skulptūru tapšanas procesā. Tas nozīmē, ka katru dienu no 4. līdz 7. jūlijam no pulksten 11 līdz 19 Uzvaras parks būs atvērts un interesenti varēs vērot, kā mākslinieki smilšu kalnus pārvērš mākslas darbos.

Kopumā konkursa darbu un papildus skulptūru veidošanai izlietotas vairāk kā 500 tonnas smilšu.
Nedēļas nogalē no 8. līdz 10. jūlijam paredzēta plaša kultūras programma un katru vakaru skatītāji pēc koncertiem varēs novērtēt pasaulē pirmo degošo smilšu skulptūru. Šādu iespēju festivāla apmeklētājiem piedāvās Latvijas dizaineris Raimonds Cīrulis kopā ar tēlnieku Ģirtu Burvi, izdomājot īpašu tehnoloģiju, lai smiltis degtu. Šo procesu mazākos apmēros viņi izmēģinājuši savā darbnīcā, bet Jelgavā to pirmo reizi varēs redzēt plašāka publika...

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu