Kā atgūt pašapziņu un dzīvesprieku

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Ir cilvēki, kuriem nepārtraukti smaida saule: viņiem viss veicas, un viņi vienmēr ir labā omā. Tu arī tā vari! Iepazīsties ar vienkāršiem, bet efektīviem paņēmieniem, kas padarīs tavu dzīvi ar katru dienu saulaināku.

Izmanto mantru spēku!
Vislabāk sevī optimismu veicināt ar spēcinošām mantrām. No rītiem, stāvot pie spoguļa, vairākas reizes atkārto teikumu: «Manā dzīvē pats svarīgākais cilvēks esmu es pati. Sākot no šī brīža, es lemju notikumu gaitu.» Iegaumē šo teikumu, tad tev dienā labāk veiksies un, ja vajadzēs, tu būsi spējīga pateikt: «Nē!»

Uzņem sevī enerģiju un mieru
Iekšēju mieru iespējams iegūt ar gaismas meditācijas palīdzību. Apsēdies, aizver acis un sešas reizes ieelpo. Iztēlojies, ka no augšas pa avotiņu galvā tevī ieplūst gaišs gaismas stars. Sajūti, kā gaisma ieplūst krūtīs, piepilda sirdi, plūst lejup pa rokām un mugurkaulu. Ļauj tai virzīties tālāk un spēcināt arī kājas. Sajūti, kā ar gaismu piepildās viss tavs ķermenis. Iztēlojies, kā šis miers ķermenī aug arvien lielāks un lielāks. Paliec šādā stāvoklī desmit minūtes un apzināti izjūti, kā ķermenis uzņem enerģiju. Pēc tam tu jutīsies mierīgāka un enerģiskāka.

Labs garastāvoklis dažās sekundēs
Vai zināji, ka ir neiespējami justies bēdīgi, ja stāvi kājās, elpo ar pilnu krūti un smaidi? Nākamreiz, kad sajutīsi skumjas, tev var noderēt arī šāds paņēmiens: satver zobos pildspalvu vai zīmuli tā, lai tas sniegtos no vieniem dzerokļiem līdz otriem. Pēc minūtes smadzenēm no muskulatūras pienāks signāls: viņa smaida, tātad ir labā omā!

Apturi negatīvo domu straumi
Līdzko pieķer sevi pie negatīvām pārdomām, saki stop. Ja esi vienatnē, vari pat sasist plaukstas un šo stop izkliegt skaļi. To darot, atbrīvo plecus, žokļus un sprandu un nopurinies. Veic dziļu ieelpu un izelpu un nostājies taisni – tas pārtrauks domu plūsmu. Sakot stop, vērs uzmanību uz kaut ko pozitīvu, piemēram, ko tādu, kas tev sagādā prieku.

Tiec skaidrībā pati ar sevi
Ja piedzīvojam neveiksmi, tad bieži vien vainu meklējam citos, nevis sevī un nekā nedarām, lai situāciju labotu. Turpmāk uzņemies atbildību un ik reizes, kad tev rodas kādas problēmas, pajautā sev, ko no tām vari mācīties.

Piecas būtiskas domas pirms iemigšanas
Vakaros pirms iemigšanas atceries piecas lietas, par ko šodien jūties pateicīga (piemēram, kā pie kases tevi pa priekšu palaida kāds patīkams vīrietis, kā tevi uzslavēja priekšnieks, cik šodien bija jauks un saulains laiks). Šo vingrinājumu atkārto katru vakaru – tā tu ne tikai daudz labāk un mierīgāk iemigsi, bet arī pamodīsies daudz līdzsvarotāka.

Iegādājies laimes enkuru
Atceries kādu ļoti laimīgu brīdi savā dzīvē (piemēram, kā iepazinies ar savu vīrieti vai arī kā izbaudīji patīkamu atvaļinājumu). Mirklī, kad atmiņas ir ļoti spilgtas, izdari ko tādu, ko nedari ikdienā, piemēram, ieknieb sev rokā vai arī pavelc aiz deguna. Atkārto to vairākas reizes – tā tu radīsi kaut ko līdzīgu enkuram. Turpmāk, lai sajustos laimīga, tev atliks tikai iekniebt sev rokā vai pavilkt aiz deguna.

Trenējies piedot – pavasara tīrīšana sirdij
Pret kādu izjusts naids un dusmas nāk par sliktu tikai vienam cilvēkam – tev pašai! Taču atsākt domāt pozitīvi iespējams tikai piedodot. Saproti, ka notikušo nevar vērst par nebijušu. Sajūti, ka tas ir nemainīgs un galīgs, un akceptē faktu, ka iesaistītais cilvēks, iespējams, nekad nemainīsies. Apzinies, ka cilvēki citus aizvaino tāpēc, ka paši tikuši aizvainoti. Jūti šim cilvēkam līdzi viņa sāpēs. Sajūti, kā tava sirds kļūst arvien plašāka un plašāka un no tās raisās līdzjūtības vilnis.

Atbrīvošanās ir tik lieliska!
Atbrīvoties no visa vecā un radīt vietu jaunajam – tas sniedz nebijušu brīvības sajūtu. Atbrīvošanās sākas materiālajā līmenī un ar mazumiņu: katru nedēļu iztīri kādu atvilktni vai biroja plauktu. Bez liekām pārdomām izmet visu, ko neesi lietojusi gadu. Taču, ja atrodi pāris piemirstus un tev svarīgus dārgumus, pārliec tos citā vietā.

Skaidri pasaki savas vēlmes
Savas vēlmes formulē un vizualizē konkrēti un pozitīvi. Nekas nemainīsies, ja tās izteiksi apmēram šādi: «Vispār jau es tā kā gribētu dzīvot skaistākā un gaišākā dzīvoklī.» Zemapziņa to interpretēs kā: «Jauns dzīvoklis man nav vajadzīgs. Vecais ir pilnīgi ok. Tāpēc atstāsim visu, kā ir.» Labāk saki: «Esmu pelnījusi dzīvot skaistākā un gaišākā dzīvoklī», ko zemapziņa sapratīs kā: «Manai dzīvei jāmainās – es esmu to pelnījusi. Tāpēc jāķeras tik klāt.» Tādējādi tu kaut ko būsi mainījusi iekšēji, un ārējais atbilstoši pieskaņosies. Jo konkrētāka būs tava vēlme, jo vairāk mainīsies arī tava rīcība, un dzīve ieies jaunās sliedēs.

Dāvā prieku
Vienu dienu mēnesī pasludini par dāvanu dienu, kurā tu kaut ko sniegsi katram satiktajam cilvēkam. Tas var būt kāds jauks sīkums, piemēram, kūciņa pie kafijas kolēģei. Tāpat arī labs padoms, dāsna dzeramnauda, puķe, ielūgums, kompliments. Tu sapratīsi, cik lielisku sajūtu sniedz labi darbi un cik ātri tie atgriežas pie tevis ar uzviju.

Katru dienu 15 minūtes nedari neko
Nekā nedarīšana var būt ļoti vērtīga, jo liek ielūkoties sevī. Vingrinājums: katru dienu vienā un tajā pašā laikā beidz darīt to, ko nu tobrīd dari. Apsēdies uz krēsla, aizver acis un nākamo ceturtdaļstundu koncentrējies tikai uz savu elpu. Šo vingrinājumu pārvērt par rituālu. Tu būsi pārsteigta par to, cik atpūtusies pēc šiem miera mikļiem jutīsies!

Ātrai laimes gūšanai izmanto vienkāršas lietas
Trīs lietas, kas pilnīgi noteikti vienmēr un visur iedarbojas pret sliktu omu, ir pavisam dabiskas: dziļa elpošana, skaļa dziedāšana un kustības svaigā gaisā.

Raksts pilnā apjomā lasāms žurnāla JOY janvāra numurā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu