Kā atpazīt agresīvus braucējus?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Amerikāņu psihologu veiktā pētījuma rezultāti liecina, ka autovadītāji, kas savas automašīnas personalizē, pasūtot individuālās numura zīmes, tūningotus bamperus un pat uzlīmes, ir vairāk tendēti uz agresīvu uzvedību uz ceļa*.

Statistikas dati liecina, ka 90% no visiem agresīvajiem braucējiem ir vīrieši vecumā no 25 līdz 44 gadiem, lai gan pēdējā laika tendencies liecina, ka aizvien biežāk agresīvu braukšanas manieri piekopj arī sievietes**.

Agresīvas braukšanas galvenās pazīmes ir šādas: braukšanas ātruma pārsniegšana, strauja braukšanas uzsākšana pie luksoforiem, pārlieku tuva braukšana citiem transporta līdzekļiem, strauja braukšanas joslu mainīšana, virzienrādītāju nelietošana, luksofora gaismu un ceļa zīmju ignorēšana.

«Uz ceļa nereti gadās situācijas, kurās mēs ļoti bieži varam redzēt agresīvus braucējus. Šādas situācijas ir: braukšana satiksmes sastrēgumos vai grūti izbraucamos ceļa posmos, kur mainītas ceļa zīmes vai vai notiek remontdarbi, braukšana no un uz darbu, došanās mājās no brīvdienu nedēļas nogales,» norāda «Renault» Braukšanas skolas direktors. Tagad, pateicoties psihologu veiktajiem pētījumiem, zināms, ka vairāk tendēti uz agresīvu braukšanu ir tie autovadītāji, kuriem ir personalizētas automašīnas. 

Ja jūs uz ceļa pamanāt agresīvu braucēju saglabājiet mieru. Pirmkārt, noteikti centieties dot viņam ceļu. «Noteikti vajadzētu izvairītes no situācijām, kas potenciāli varētu provocēt agresīvo braucēju, tāpēc ieteicams šādus braucējus neapdzīt un neaizšķērsot viņiem ceļu. Papildus tam ieteicams arī izvairīties no acu kontakta, jo tas var izraisīt vai pastiprināt šo braucēju dusmas. Noteikti ignorējiet jebkurus agresīvos žestus no šī braucēja puses un nekādā gadījumā uz tiem neatbildiet. Ja jūs pamanāt agresīvu braucēju, kas apdraud citus satiksmes dalībniekus, brīdiniet policiju,» iesaka «Renault» Braukšanas skolas instruktori. Un noteikti nekad nemēģiniet mācīt agresīvu braucēju, jo tam domāta policija.

Bet, ja jūsu uzvedība uz ceļa nereti līdzinās agresīvai braukšanai, jums vajadzētu censties izvairīties no situācijām, kas var izraisīt vēlmi braukt agresīvi. Visa uzmanība jāvelta braukšanai – runāšana pa telefonu vai nervoza rakņāšanās somiņā var kaitināt ne tikai jūs, bet arī citus satiksmes dalībniekus. Ja jūs jūtaties aizkaitināts, centities uzlabot savu omu, piemēram, klausoties relaksējošu mūziku. Steiga nekad nepatīk nervoziem cilvēkiem¸tāpēc centities izplānot braukšanas maršrutu, kas ļautu izvairīties no stresainiem satiksmes sastrēgumiem.

Ja jūs esat ļoti bēdīgs vai noraizējies, ļoti ieteicams būtu apsvērt citus transporta veidus, piemēram, sabiedriskais transports vai taksometrs. «Tomēr, ja jūs esiet automašīnā un ziniet, ka kavēsiet, vienkārši pieņemiet to,» aicina «Renault» Braukšanas skolas instruktori.

Kā uzvesties, ja jūs konfrontē agresīvs braucējs:
• dodiet ceļu;
• nedzenieties viņiem pakaļ;
• izvairieties no acu kontakta;
• neatbildiet agresīviem žestiem;
• ja agresīvais autobraucējs apdraud citus, zvaniet policijai.

Ja jūs pats esat agresīvs braucējs:
• izvairieties no stresainām situācijām - satiksmes sastrēgumiem, steigas;
• fokusējiet savu uzmanību uz braukšanu, izvairieties no visa, kas varētu novērst jūsu uzmanību;
• uzslēdziet maigu, relaksējošu mūziku;
• ja jūs esiet ļoti bēdīgs, nebrauciet;
• atcerieties, ka braukšanas laikā galvenais ir drošība.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu